Здраве
четвъртък, 19 юли 2018 г.
6

Над 14 млн. души не знаят, че са носители на ХИВ

30.11.2016 12:43 0
   

„В момента на антиретровирусна терапия са подложени над 18 милиона души с ХИВ. Още толкова са хората, които все още нямат достъп до лечение”, посочват от Световната здравна организация в публикувано в Женева съобщение за медиите.

Подчертава се, че „днес 40% от всички хора с ХИВ (над 14 милиона) не знаят за своя здравен статус”. От 2005 до 2015 година броят на хората, на които е известно, че са се заразили с ХИВ, се е увеличило от 12 до 60% и над 80% от тези, у които е диагностицирано заразяването получават антиретровирусна терапия.

СЗО подкрепя безплатното разпределение на комплекти за самодиагностика за ХИВ, които дават възможност на хората са се проверят в домашни условия в рамките на 20 минути. При това се използва слюнка или кръв от палеца. Организацията „работи за по-нататъшно намаляване на разходите с цел да бъде увеличен достъпът”, се отбелязва в съобщението.

„Милиони хора с ХИВ все още не получават необходимото за спасяването на живота лечение, което също може да предотврати предаването на ХИВ на други хора”, заяви генералната директорка на СЗО Маргарет Чен. /News359

Париж/Франция

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео