Здраве
понеделник, 25 септември 2017 г.
076581

Заспиването с лошо настроение води до трудно отърсване от негативизма

01.12.2016 12:00 0
   

Учени достигнаха до извода, че заспиването докато съзнанието пази скоро формиран лош спомен помага за неговото запечатване в паметта и затруднява отърсването от него. Това твърди екип от китайски и американски учени, според които най-правилно би било споровете да се решават преди лягане.

„Това проучване предполага, че има известна истина в стария съвет да не си лягаме ядосани“, казва съавторът на научния труд Юнчжъ Лю. Лю и неговите колеги са направили експеримента върху 73 мъже доброволци, за да изследват ефекта от съня. Те е трябвало в продължение на два дни да наблюдават определени снимки и да ги свързват с негативни преживявания и емоции. По-късно те отново е трябвало да се върнат към снимките и или да си припомнят лошите спомени, или да се опитват да се преборят с тях.

Тестовете са били извършени два пъти – след сън и непосредствено след показването на снимките. Учените са установили, че за доброволците е много по-трудно да потиснат лошия спомен след сън, отколкото непосредствено след показването на снимките. При тестовете е станало ясно също, че по време на сън лошите спомени се запазват в тази част на мозъка, която отговаря за дълготрайната памет. Известно е, че сънят засяга възприемането, съхранението и обработването на новопридобита информация.

Неспособността за потискане на лоши спомени или емоции се свързва с редица психологически проблеми като депресия или посттравматичен стрес. По думите на Лю преди провеждането на това проучване „ние не знаехме дали е по-добре или по-зле да потискаме спомените си преди или след сън“./news359

Пекин/Китай

Ключови думи: , ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео