Свят
четвъртък, 19 юли 2018 г.
43

Астронавти представиха най-голямата карта на видимата Вселена

26.12.2016 10:39 0
   

Най-голямата карта на видимата Вселена, съставена с данни за 3 милиарда звезди, галактики и други космически обекти, бе представена от международен екип от астронавти.

Данните са събирани четири години в рамките на международния проект Pan-STARRS, който използва 1,8-метровия телескоп на хавайския остров Мауи. Астрономите са сканирали небето 60 пъти – по 12-пъти с всеки от наличните пет филтъра. Целта е била да бъдат видени и движещи се обекти като астероиди, които могат да са заплаха за Земята.

Картата “Статично небе” дава средни стойности за положение, цвят и яркост на обекта в различни времеви моменти. През 2017 г. учените планират да пуснат второ нейно издание с повече индивидуални данни.

Проектът Pan-STARRS е първият, който обхваща изцяло видимата Вселена. В него са участвали 10 институции, сред които НАСА и институтът “Макс Планк”. /news359

Ню Йорк/САЩ


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео