Здраве
неделя, 22 юли 2018 г.
visok-hemoglobin_9

Какво да правим ако имаме нисък хемоглобин?

26.12.2016 11:20 0
   

При нисък хемоглобин обикновено се говори за анемия. Това е истинска болест, която не бива да се подценява и трябва да бъде лекувана от момента на поставянето на диагнозата, за да не се стигне до сериозни последици като постоянни главоболия, трудно съсредоточаване, ниска работоспособност, загуба на либидо, шум в ушите и т.н.

Проблемът е, че симптомите за анемия не са специфични и е трудно да се постави диагноза само по тях. Бледата кожа и венци, усещането за умора и задъхването, ускоряването на пулса невинаги карат пациента да търси лекарска помощ. Проблемите с липсата на желязо обаче започват да се усещат далеч преди анемията в клиничната си форма да се прояви.

Сред най-обезпокоителните признаци е необяснимото увеличение на честотата на инфекциите. Както и появата на пукнатини по краищата на устните. Косите започват да падат, а ноктите да се чупят. Ако всичко това е налице, ще е нужна медицинска консултация и спешни кръвни изследвания. Разбира се, мерки трябва да се вземат и без наличие на анемия, ако се окаже, че хемоглобинът е нисък. Хемоглобинът е сложен белтък в състава на еритроцитите. Неговата молекула се състои от две части: простетична група (хема), в чийто състав влиза атомът на желязото и белтък от типа на албумините – глобин.

Диетолозите отдавна са съставили списък с продуктите, които имат високо съдържание на желязо. Особено важни в този списък са месните субпродукти или с други думи карантията – дроб, бъбреци, език. След това идват храни като фасула, шоколада, гъбите, някои видове риба като скумрията, сардината, рибния хайвер, горските плодове като черната боровинка. В тях наистина се съдържа значително количество желязо, около 4 мг на 100 грама. От 2 до 4 мг пък съдържат телешкото, овчето и заешкото месо, яйцата, ябълките, крушите, спанакът, орехите. При нисък хемоглобин се препоръчва и консумацията на повече храни с умерено съдържание на желязо. Такива са свинското и пилешкото месо, варените колбаси./news359

Париж/Франция

Ключови думи: , ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео