Гласът на обществото
петък, 20 юли 2018 г.
4

Нови правила за прием в Софийския университет от 2017 г.

28.12.2016 11:51 0
   

От 2017 г. кандидатстудентските изпити по български език и литература и по история в Софийски университет “Св. Климент Охридски” ще се провеждат по нов начин, като се включва и тест. Това обявиха от най-старото учебно заведение у нас.

Новите правила били одобрени от академичния съвет на 21 декември. Изпитът по български език и литература вече няма да включва писане на тема по автор или произведение. Вместо това ще има две части. Първата ще е тест от 50 въпроса, които ще проверяват знания както по български език, така и по литература. Втората част от изпита ще е есе. Крайното оценяване ще е с точки, като максималната оценка ще е 100 точки.

От тях 70 може да бъдат взети на теста, а 30 за есето. Темата на есето пък ще се задава с твърдение или сентенция. Изпитът по история също вече няма да е само развиване на тема, а ще включва и тест. И двата модула ще са върху материала от XI клас, а оценяването ще е по шестобалната система със стъпка от 0,25, обясниха от СУ.

От 20 февруари 2017 г. започва приемът на заявления за явяване на кандидатстудентски изпити в университета. До 10 март ще се приемат заявления за първата сесия, а до 19 май за втората. Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 19 март – 23 април, а втората – в съботите и неделите от 28 май до 25 юни 2017 г. Подаването на документи ще става онлайн, в Ректората на СУ или в бюрата на фирмите в страната. Таксите за изпитите също ще се плащат онлайн. Цената е 30 лв. на изпит. Само шест от специалностите в СУ няма да приемат оценките от матурите вместо изпит. Това са регулираните професии “Медицина”, “Фармация” и “Право” и специалностите от Журналистическия факултет. /news359

София/България


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео