Свят
четвъртък, 19 юли 2018 г.
Mars rover celebrates one year anniversary

Марсоходът Curiosity се натъкна на кал и вода на Марс

18.01.2017 11:56 0
   

Марсоходът Curiosity откри нови индикации за наличие на вода на Марс. Освен това този път има информация и за наличие на кал. Уредите на Curiosity са събрали данните, които все още се анализират от учените. Ако първоначалните им впечатления се потвърдят, това ще е първата зона с кал, която марсохода открива.

Тя ще е доказателство, че в миналото си Марс е имал много вода, вероятно езера. Калта е и индикатор, че след изсъхването на региона отново е имало етап с намокряне. “Дори от дистанция се вижда, че това не са фрактурите, които сме виждали преди чрез Curiosity. Приличат на напуканата кална почва, която е изсъхнала покрай път”, коментира Нейтън Щайн, който е част от екипа учени, които проучват почвите на Марс.

Изучаваният в момента слой се е формирал преди повече от 3 млрд. години. В последствие е бил зарит от други слоеве и се е превърнал в скала. С годините вятърът и ерозията са махнали горните слоеве, но този материал устоява на тези процеси доста по-добре.

Учените са събрали необходимите данни и все още ги анализират. Междувременно те са насочили Curiosity към друг регион откъдето ще вземат проби от скали. Марсоходът вече значително надживя планирания период на мисията си, но продължава да работи./News359

Ню Йорк/САЩ

Ключови думи: , , ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео