Здраве
понеделник, 16 юли 2018 г.
61159539

Нов тип наночастици, които могат да заменят химиотерапията

19.01.2017 11:47 0
   

Руски биолози създадоха нов тип наночастици, които могат да заменят химиотерапията и да се използват за доставянето на токсични вещества в раковите тумори.

“Вкарахме наночастици с противотуморен препарат в култура от клетки, след което подложихме тези наночастици на електромагнитно или инфрачервено облъчване. При тези условия температурата на образеца се повишава, а полимерното покритие се разтяга и изпуска действащото вещество от порите”, разказва Андрей Кудрявцев от Института за теоритична и експериментална биофизика към Руската академия на науките в Пущино.

Наночастиците запазват стабилността си само при определена температура. Затова те са покрити със специален топлочувствителен полимер, който се разширява при  температура над 37 градуса по Целзий и “разтегля” наночастиците, при което съдържанието им се изпуска.

Благодарение на това покритие съдържанието на наночастиците остава запечатано в тях до момента, в който те не попаднат в тумора. Експерименти с мишки са показали, че методът действително е ефективен и унищожава раковите клетки, като в същото време оказва минимално въздействие на околните здрави тъкани./News359

Москва/Русия


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео