Здраве
петък, 20 юли 2018 г.
vdishvane

Как препоръчват учените да дишаме правилно

01.02.2017 14:39 0
   

Някои експерти препоръчват хората да дишат през носа си и да издишват през устата. Други казват, че трябва да се фокусираме върху начин на дишане, който ни предлага комфорт – т.е. сами избирате дали през устата или носа.Повечето хора обаче свързват дишането през устата с лош дъх, хъркане, проблеми със съня, високо кръвно налягане, неправилна захапка и др.

Ново изследване сочи, че дишането през носа може да спомага за по-ясната мисъл и способността на човека по-добре да се справя със стреса.
Учени са използвали данни от електроенцефалография на 7 пациента с епилепсия. Целта е била да определят разликите в мозъчната активност, когато диша през устата или пред носа.
Експертите сравняват вдишването с издишването.

С помощта на електроди, имплантирани в мозъка на пациентите чрез операция, учените установяват, че активността в мозъка се променя в зависимост от начина на дишане.

Научният екип установява 3 зони в мозъка, в които активността е пряко зависима от дишането. Сред тях са крушовидният кортекс, който отговаря за миризмите, хипокампуса, който контролира паметта, и амигдалата, която контролира естествения отговор на страх и удоволствие.
Тези зони показват сериозни промени в мозъчната активност, когато доброволците вдишват през носа. Дишането през устата не стимулира тези зони от мозъка./news359

Ню Йорк/САЩ

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео