България
четвъртък, 19 юли 2018 г.
1232

Дончев: Най-големия проблем е с независимостта на управляващия орган

15.02.2017 11:52 0
   

„В предизборна ситуация всеки може да си коментира каквото иска без значение дали разбира от него или не. Програмата за образованието не е спряна. Има предупреждение. Изброени са някои проблеми, някои по тежки, някои по-леки. Най-големия проблем е с независимостта на управляващия орган, който разпределя парите”, каза Томислав Дончев

Според ЕК той трябва да е независим от този, които харчи парите. Проблемът в министерството на образованието е, че те са част от една администрация. Това е структурен проблем.

„Ако Кунева има вина по въпроса, това е, че за известен период от време, по нейно желание, тя беше ръководител на управляващия орган. С едната ръка трябваше да контролира плащанията, а с другата да харчи парите. За мен това винаги е било лоша практика. Ние много пъти сме говорили за това”, продължи Дончев.

Бившият вицепремиер подчерта, че е посъветвал всички министри, че това е лоша практика – да са ръководители на управляващите органи. „Това е поправимо. Има период, в който може да бъдат взети мерки. Надявам се служебното правителство да го направи”, изрази надежда той. Дончев призна, че това е можело да се случи и по-рано.

По думите на Дончев обещанията на ГЕРБ в програмата за изборите са реалистични. Направени са сметки и те могат да бъдат изпълнени. При това бившият вицепремиер програмата на социалистите е в сферата на научната фантастика. „Всеки човек с базисна икономическа грамотност ще разбере, че програмата на колегите е абсолютно нереалистична. Ако някой се опита да я реализира, то това ще доведе до икономическа катастрофа”, каза той.

Разликата между нашите обещания и тези на левицата са като между документален филм и научна фантастика, посочи той.

Магистралите остават приоритет. Не може без базисна инфраструктура да се гради икономика. Наред с това обаче не може да се мисли само за базисна инфраструктура. „Има хиляди километри от пътната мрежа, които не са ремонтирани пот 30 години. Това, което е направено, е малка част от това, което трябва да се направи”, каза Дончев, коментирайки всекидневните информации за дупки по пътищата./News359

София/България


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео