Бизнес
сряда, 18 юли 2018 г.
framar_yaichena_cherupka

Устройство за съхранение на памет от яйчена черупка

15.02.2017 11:07 0
   

Китайските учени отново се разписаха под иновация. Те успяха да създадат устройство за съхранение на данни, в основата на което е яйчената черупка.

Изследователите от Технологичния институт Гуeйджоу купили случайни яйца от пазара и раздробили черупката им до състояние на прах с наноразмери.  След изсушаване, прахът бил разтворен и нанесен като покрие върху електролитната повърхност на чип памет, през която преминава електрически ток.

Новата разработка се явява резистивна памет ReRAM (resistive random access memory), която може да стане важна съставна част на устройствата за съхранение на данни. ReRAM работи по-бързо от обикновената оперативна памет, има по-голяма плътност за съхранение на данни и консумира по-малко енергия от динамичната RAM или флаш памет.

Резистивната оперативна памет работи на базата на материали, които запомнят промяната на електрическото съпротивление, когато към тях се приложи напрежение. Китайските учени са пускали ток през своето устройство, за да проверят дали то може да работи като хранилище за данни от типа ReRAM.

Разработката е ексцентрична, но актуална, смятат специалисти в областта на паметите. Създадената на основата на яйчени черупки памет се оказва способна да записва нули и единици до 100 пъти./news359

Пекин/Китай


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео