Здраве
четвъртък, 21 септември 2017 г.
eye_2309356b

Незрящите хора имат шанс да виждат благодарение на ретина-протези

03.03.2017 10:08 0
   

Незрящите хора имат реален шанс да върнат зрението си благодарение на технологичния свят. Проектът за графеново ретина-протезиране вече има прототип, който показва в мащаб какво устройство ще помогне на слепите да виждат цветно изображение в реално време.

Ретина-протезите помагат за възвръщане на загубеното зрение у хора, при които е настъпило постепенно, прогресивно ослепяване – т. нар. макуларна дегенерация. В този случай окото губи способността си да възприема околните образи, но очният нерв остава здрав. В момента такива импланти се правят с метални компоненти.

Графеновите импланти имат това предимство, че са много по-фини и в същото време с много добра биологична съвместимост – не увреждат околните тъкани, както често се случва с металните импланти. Освен това графеновите импланти са изключително гъвкави и дълготрайни и не предизвикват химически взаимодействия. Затова те графенът може да бъде отличен материал за ретина-протези.

Първият прототип на графенов ретина-имплант обещаваше на незрящите да виждат твърде грубо изображение – еквивалентно на картинка от едва 60 пиксела. Сега обаче се разработват подобрени версии с доста по-висока разделителна способност./news359

Ню Йорк/САЩ

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео