България
сряда, 19 септември 2018 г.
c8438f69083d55e66b14242de9e87732

Проф. Денков: Трябва да се вдигне престижа на учителската професия

07.03.2017 10:56 0
   

” Станалото е един нещастен инцидент, който може да се случи навсякъде. Това е трагичен инцидент и ние сме потресени. Нещо трябва да се направи. Необходими са промени и в нормативните актове” заявиха пред БНТ учители от 52-ро училище, където преди 10 дни 11-годишно момиче почина, след като беше ритнато в корема от свой съученик.

“Съгласен съм, че са необходими промени в нормативната наредба. Някои от тях връзват ръцете на учителите. Липсва координация между институциите преди да стане някой инцидент с агресивно дете. Учителите трябва да имат повече права и да могат да оказват натиск върху родителите на проблемните деца. В Агенцията за акрила на детето има психолози и експерти, които могат да провеждат разговори с такива деца, преди да се е случило нещо лошо. От БЧК също изявиха желание да провеждат курсове сред учителите за оказване на първа помощ. Това са краткосрочните мерки”, каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

В по-далечен план идеята е учителите да получават един нов вид обучение. Да могат да работят с проблемни деца, разкри служебният министър. В системата има дефицит на кадри. Малко под 1000 учители нямат педагогическо образование. В началото на годината имахме недостиг от 900 учители за цялата страна.

Трябва да се вдигне престижа на професията. Във висшето образование се подготвят достатъчно учители, но те после не се занимават с тази професия. Трябва да подобрим условията на работа, да направим учителската професия желана и престижна. Това също са част от дългосрочните мерки. Трябва да задействаме краткосрочните и дългосрочните мерки едновременно, разкри проф. Денков./News359

София/България

Ключови думи: , ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео