България
четвъртък, 19 юли 2018 г.
IMG_3879

Владислав Горанов- успешният финансов министър в кабинета Борисов 2

10.03.2017 20:09 0
   

Владислав Горанов е успешният финансов министър в кабинета Борисов 2. Работил е в сферата на финансите от самото начало на професионалната си кариера. Завършва магистратура по счетоводство и контрол, докторант е по специалността „Човешки ресурси и социална защита“. По време на първия управленски мандат на кабинета Борисов е заместник-министър на финансите. Бюджетният излишък и по-високата събираемост в хазната са само част от заслугите на Горанов по време на неговото управление в Министерство на финансите. Колегите му го познават като строг, но стриктен и изпълнителен специалист в сферата на финансите.

В следващите редове можете да се запознаете подробно с акцентите на ПП ГЕРБ за следващия управленски мандат, представени от водача на листата в 24-ти МИР -София и 20-ти МИР – Силистра Владислав Горанов.

-         Г-н Горанов, каква политика в сферата на финансовата дисциплина ще предложи ГЕРБ на своите избиратели и как ще обясним на хората, че отново отиваме на избори?

-         Ние нямаме право да се срамуваме от нито един от министрите на ГЕРБ в управлението на мандата на Бойко Борисов и голяма част от министрите ни могат да бъдат пример за това как се минава през изпълнителната власт. Имаше разбира се и колеги от коалиционния формат, чиито тези се разминаваха с това на нашето управление. Но това са част от рисковете на коалиционния формат. Като цяло оценката за кабинета Борисов 2 е, че той беше изключително успешен.  На въпроса защо отново отиваме на избори отговорът е един : защото това поискаха хората. Ние в момента не разглеждаме коалиционни формати и няма да правим оценка преди хората да са си казали своето мнение на вота на 26 март. В ГЕРБ сме показали качество на управлението и нека избирателите се насочат към най голямата партия и тя е ГЕРБ. Ще видим какво ще кажат хората на изборите, можем да вървим дори и към правителство на малцинството. В крайна сметка политиката е изкуство на възможното.

-         И все пак какви са акцентите във Вашата програма за следващ управленски мандат?

-         Ние искаме запазване на данъчната система. Това трябва да се заяви категорично. Доходите трябва да бъдат в центъра на една бедна държава, но там чудеса не могат да се чакат. Важен е акцентът върху икономическия растеж, за да могат хората сами да си позволят много неща. Център на всяка една управленска програма е България да стане едно по-добро място за живеене. И затова ние ще акцентираме на човешките ресурси и младият човек, който трябва да бъде образован. Това е и центърът на нашата програма. Има дългосрочен проблем с отпадащите ученици и с липсата на квалифицирана работна ръка. Затова искаме да акцентираме на всички теми в образованието. Предлагаме двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на мандата. Отделно в нашата програма прогнозата за заплата от 1500 лв. е направена на база на увеличението от последните две години от нашето управление. При запазване на темпа на растеж на икономиката и при постигане на минималната работна заплата от 650 лв. съвсем реалистично е средната да достигне нивата, за които говорим.

-         Доста се спекулира с дълга, който сме взели като държава. Можем ли да кажем колко точно сме взели?

-         По програмата, която беше одобрена като правна възможност за емисия от 16 млрд, са изтеглени 10 млрд, с друга част се изплати Белене , с друга КТБ. Дори за последния месец в оставка сме изхарчили по малко отколкото същия период миналата година.

-         Вашите опоненти говорят за промяна и залагат на това. Вие ще се стремите ли към промяна?

-         Няма политика, от която ГЕРБ да се срамува. Ключовата дума на опонентите ни е промяна, кое да променим- високия икономически растеж ли, увеличението на доходите ли, развитието на държавата, която беше 2-ра в Европа по растеж. Това няма да го променим. Ценностната система на партия ГЕРБ не може да бъде променяна. Ние вярваме че само инициативният и образован български гражданин може да успее. Затова за нас много важно е именно образованието. Промяната, която ви предлагат е фалшива. Вълкът кожата си мени, но нрава – не. Вижте и преценете – Луканов, Жан Виденов, Станишев, Орешарски. Не ми се иска да сложим и името на Нинова в неуспелите премиери. Затова да си вземем полагаемото на 26 март.

-         Освен ниски данъци какво друго липсва на средата у нас, за да се развива успешно и да има повече инвестиции?

-         Ниските данъци не са достатъчно предимство за привличане на инвестиции, когато не сме решили напълно проблеми, свързани с качеството на административното обслужване, със скоростта и качеството на решаване на спорове и корупцията. Данъчната система в областта на прякото облагане обаче остава едно от основните предимства на българската икономика и промяната й не стои на дневен ред за нас. Плоският данък за физическите лица и фирмите е най-справедливият от гледна точка на стимулите за икономическа активност и ние няма да позволим да бъде преразгледан. Ниските данъци имат и своята цена. Държавата не може да преразпределя толкова, колкото на политиците им се иска и да взема решения вместо хората. Активният и образованият човек има повече шансове от необразования и маргинализирания. Задачата ни обаче е да се погрижим за тези членове на нашето общество, които поради физическа невъзможност не успяват да задоволяват основните си жизнени потребности. Трябва да се стремим да харчим през бюджета толкова, колкото изкарваме. Дефицитите увеличават дълговете и намаляват суверенитета ни в дългосрочен план./news359

София/България


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео