България
понеделник, 16 юли 2018 г.
IMG-20170311-WA0013

Теменужка Петкова: Доверието в българския енергиен сектор се възвърна

12.03.2017 17:25 0
   

Теменужка Петкова е министър на енергетиката в кабинета на Бойко Борисов 2, експерт финансист, водач на листата на ПП ГЕРБ в Търговище и кандидат за народен представител от 25 МИР в София.

Какви са констатациите, постигнатите резултати и успехи в сектор “Енергетика” в кабинета Борисов 2,а също и бъдещите приоритети и планове за реализация, коментира самата Теменужка Петрова.

“Запазихме цените на тока у нас и либерализирахме пазара на ел.енергия. В края на 2014 г. поехме държавната енергетика с 404 млн.лв. по банковите сметки, а към 26.01.2017 г. я оставихме с над 1.1 млрд.лв. в сметките. Това е констатацията след края на правителството на Бойко Борисов в сферата, за която аз отговарям. Секторът е доста сложен, но смятам за успех именно на политиката на кабинета Борисов фактът, че цените на тока не бяха увеличени, че успяхме да либерализираме пазара на ел.енергия и да положим основите за диверсификация на енергийни източници”.

Защо е важно това за Вас?

“Важно е първо, защото  всички ние ползваме ток и като битови потребители и като бизнес. И затова всичко което се случва в сектора е от изключителна важност. Всеки от нас иска токът да е на достъпна цена или поне тази цена да не се  качва нагоре. Ако секторът не беше реформиран и беше оставен да задлъжнее още, по всяка вероятност и цените на тока нямаше да останат същите.

Второ, защото като енергиен министър смятам, че диверсификация на източници на енергия е един от основните приоритети на нашето управление. Когато имаш избор, тогава можеш по лесно да взимаш решенията. Защото ако на пазара има само един вид хляб всички ще ядем този хляб и ще го купуваме на обявената цена.Реализацията на този приоритет минава през изграждане на необходимата инфраструктура, която да даде възможност за доставки на природен газ от различни източници. В тази връзка правителството работи активно за реализацията на междусистемните газови връзки със съседните страни – Румъния, Гърция, Сърбия и Турция.

Трето, защото в резултат на извършени законодателни промени и на реализираните реформи в сектор енергетика, българското правителство изпълни поетия ангажимент към бизнеса и разработи Наредба за намаляване тежестта върху индустрията, свързана с разходите за енергия от възобновяеми енергийни източници. Това искане на бизнеса да се възползва от възможността да получи държавна помощ, изразяваща се в намаляване на цената „задължение към обществото”, която се включва в крайната цена на електрическата енергия беше отлагано години наред.

Тази допълнителна тежест намаляваше способността на българската индустрия да бъде конкурентноспособна на международните пазари. След приемането на Наредбата през 2015 г. и нейната успешна нотификация пред ЕК през 2016 г.– тези ограничения пред бизнеса отпаднаха. През м. ноември 2016 г. започна процедурата по възстановяване на надвнесените суми за ценовия период от 01.08.2015 г. до 30.06.2016 г.(97 млн.лв). Бизнесът ще може да се възползва от тази държавна помощ до 2020 г.

След проведените реформи от правителството на Бойко Борисов доверието на международните институции в българския енергиен сектор се възвърна. 

Четвърто, защото едно от първите решения на правителството още през м. декември 2014 г. бе за стартиране на процедура за търсене и проучване в дълбоко Черно море, блок „Силистар”. След успешно проведен конкурс, същият бе спечелен от един от световните лидери в бранша – „Шел”. Компанията спечелила търга внесе в държавния бюджет бонус от 10 млн. лв.

По казуса за АЕЦ Белене ще кажа само, че успяхме да спестим на българските данъкоплатци 90 млн.лева и да защитим в максимална степен интересите на страната, елиминирайки възможността за завеждане от Атомстройекспорт на нов инвестиционен спор срещу България”./news359

София/България


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео