Гласът на обществото
четвъртък, 21 септември 2017 г.
цвета

Караянчева: Очаквам вашата подкрепа на 26 март, за да поведем реформата

14.03.2017 12:07 0
   

„Образованието е основен стълб в програмата на ГЕРБ и вярвам, че всички заинтересовани страни – ученици, учители, родители ще се обединим, ще се хванем ръка за ръка, и ще прегърнем тази кауза. Надявам се днес да сте усетили колко сте важни за цялото ни общество. Очаквам вашата подкрепа на 26 март, за да поведем реформата и да реализираме програмата на ГЕРБ, защото тя е в подкрепа на децата ни и тяхното бъдеще“, каза Цвета Караянчева, водач на листата на ГЕРБ .

„Виждам сред вас учители с блясък в очите, истински учители-мисионери и това ми дава надежда и убеденост, че има шанс за България и за българското образование. Защото от вас зависи да имаме образование, което да изведе страната ни на правилния път и което възпитава достойни хора. Мястото на децата ни не е на опашката по грамотност, а мястото на учителите трябва да е на едно по-високо социално стъпало.  Образованието е не само национален,  то е основен, стратегически приоритет за ГЕРБ. По този начин ние ясно показваме ангажимента си за дългосрочно възходящо развитие на страната чрез инвестиция в младите хора. Защото качествено образование, адекватно на нуждите на пазара, се постига с квалифицирани кадри, а квалифицираните кадри ги подготвяте вие. И докато учителят продължава да е зле платен, затрупан от бумащина и лишен от свободата да е иновативен, това е трудно постижимо“, подчерта Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в 43-то Народно събрание.

В програмата на ГЕРБ е заложено удвояване на учителските заплати до края на мандата, подкрепа за младите специалисти в сектора, мотивация на учителите за подготовка на  конкурентоспособни деца и ревизия на учебните програми. Друг ключов момент е концепцията за усъвършенстване системата на делегираните бюджети, така че броят на децата да не е с най-голяма тежест във формулата за финансиране. Предвидено е да бъдат изведени пред скоби, като отделен компонент, т.нар. условно постоянни разходи на училищата, като напр. средствата за отопление. Също така, ще се диференцират единните разходни стандарти в сектора, съобразно концентрацията на деца от уязвими групи, вида на учебното заведение и големината на населено място, квалификацията на учителите и т.н. Дамянова припомни, че през 2015 г парламентът прие дългоочаквания Закон за предучилищното и училищното образование, но за жалост той не бе окомплектован с необходимите поднормативни актове, наредби, критерии и др./news359

София/България


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео