България
петък, 25 май 2018 г.
2

Калин Вельов: Мога да бъда полезен в развитието на културата и образованието

21.03.2017 11:59 0
   

Калин Вельов е кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ София. „Културата е лицето на една нация, а България е оцеляла през вековете по три причини – вяра, език и култура. Без тези три колони на българщината нямаше да имаме идентичност и култура“, смята Вельов.

„Мисля, че е време да върнем културата и изкуствата в училище, за да израснат децата ни като достойни хора. Много от проблемите ни възникват и тепърва  ще възникват, в следствие на скъсването на изконните връзки между културата и родното училище! А там, където семейството няма как само да помогне на детето, всичко е в ръцете на учителя – той е ”агентът” на културата в училище.  Не мисля, че имаме повече време да се бавим“.

Защо приехте поканата да бъдете в листата на ГЕРБ и как смятате, че ще бъдете полезен за българския народ?

Приех поканата да бъда в листа на ГЕРБ, защото смятам че мога да бъда полезен за развитието на българската култура и образование. Като музикант, артист и творец, пътувал и живял в Европа и по света, съм убеден, че по пътя за развитие на България е разумно да се придържаме към добрите Европейски практики, опит и познания. Няма за какво да се лъжем – за нас е важно да има кой да ни помогне в пътя, който много Европейски държави са изминали отдавна. Разбира се, че не всичко е приложимо едно към едно в България, но с диалог и широки дебати, енергия  и общи усилия може да се намери верния и балансиран подход за промени и усъвършенстване на системата.

От не малко време ме интересуват сериозните теми в обществения ни живот и търсех начин да бъда чут, да бъда активен и полезен за обществото ни и сектора, който пряко ме засяга – култура и образование.

Благодарен съм за тази възможност в момента и съм благодарен на всички артисти и експерти, които отделиха време да се видят с мен, за да разкажат какви са според тях приоритетите, болките, проблемите и решенията им.

Като член на творческия съвет към СО се познавам и сме имали съвместни музикални проекти с Общината, с кмета Йорданка Фандъкова и екипа й, възхищавам се на стила й на работа, който аз определям като даващ страхотни резултати тих работохолизъм. Тя ме спечели в подкрепа на каузата.

В резултат на стотици разговори и срещи с колеги от сектора – творци, музиканти, продуценти, личности и успели артисти, експерти с дългогодишен опит, се фокусирах  върху решаването на няколко задачи.

Също така искам предварително да ви споделя, че всичко написано е осъществимо, а някои от точките могат да се осъществят буквално за месеци. Ще търся подкрепа в парламента за всички изборени акценти. Желанието ми е да бъда един енергиен генератор, да не оставя на мира хората около мен, от които зависи, за да има конкретен резултат.

1. Образование – възпитание на децата чрез повече култура и изкуство в училище и извън него.

- Един от инструментите за преодоляване на агресията сред децата е насочване към творчество и себеизява.

- Засилване на връзката между средното образование и културния сектор, насърчаване на училищни театри и оркестри, посещаване на културни събития

Културата е част от закона за национална сигурност в България. Национална стратегия за култура, която се фокусира върху образованието и българското културно съдържание.

2. Книги и книгоиздаване, библиотеки - системна ежегодна подкрепа за българското книгоиздаване на проектен принцип, подкрепа за преводи и панаири на книгата. Регулярно попълване на библиотечните фондове.

3. Читалищата – ключов оператор на образованието по изкуство

- Възраждане на читалищата като мултифункционални културно-образователни средища  - с уроци по изкуствата, достъпна сцена за сценични изкуства, салон за кино-прожекции и изложби.

4. Достъп до култура – културата е движение, да има възможност всеки лесно да стигне до културните събития, да ги съпреживява и да им се наслаждава – важно за председателството на съвета на EC.

- Достъп до културната инфраструктура и за свободния сектор – независими творци. Финансиращи инструменти, които да са насочени към свободния сектор и творческите индустрии (чрез национален фонд ‘Култура’)

- Социална квота за достъп до култура – безплатни и евтини билети за пенсионери, ученици, социално уязвими групи (добър пример е системата изградена в Столична община)

5. Културен туризъм – добри атракции, работещи културни маршрути  и лесен достъп до информацията за тях.  Експорт на българска култура зад граница, стимулиране и помощ на проектен принцип чрез национален фонд ’Култура’ (по примера на програма ‘Мобилност’ на Столична община)

Най-амбициозната задача е да подобрим връзката между всички тези елементи и това да се отрази върху образованието и присъствието на културата в обществото ни./news359

София/България


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео