Гласът на обществото
събота, 21 юли 2018 г.
1_DEK_4672

Димо Василев: Какво се случва в Младост?

22.03.2017 08:53 0
   

Автор: Димо Василев

„Имало едно време един зелен район в София, но в желанието си да бъде още по-зелен започна да се самоунищожава…“

През лятото на 2016 г., жителите на три блока от ж.к. „Младост 1“ излязоха на протест да защитят зелената площадка до домовете си. Чисто гражданското недоволство се използва с политически мотиви и бе ясна заявка от страна на независимия народен представител Георги Кадиев и сподвижниците му от ПП „Нормална държава“ за кметския стол в района.

В резултат на нагнетената обстановка, кметът на района д-р Цвета Авджиева подаде оставка, а водачите на протести подеха инициатива за събиране на подписи с цел иницииране на референдум за налагане на мораториум върху строителството. Идеята да се забрани строителната дейност звучеше сякаш като приказка за един зелен свят. Но докато думите звучаха красиво, действителността бе коренно различна. Защото „унесени от красивите приказки“ никой не искаше да чуе, че налагането на мораториум означава спиране развитието на района.

Какво ще стане с Младост, ако се наложи мораториум?

1_DEK_4672

Ако се забрани строителството в район „Младост“, това означава замразяване на всякакъв вид строителна дейност и всички планове за сгради с обществена цел остават просто само една илюзия. А същност се вижда, че районът има нужда от голяма спортна зала, от културен център, от още детски градини, инфраструктурни съоръжения и ред други неща.
Тук трябва да се отбележи, че с решаването на един екологичен проблем може да се доведе до еко катастрофа. След изграждането на ключови пътни артерии на дневен ред в района стоят доизграждане на инфраструктурни съоръжения с цел облекчаване на трафика. Всеки ден след работно време се образуват задръствания, което допринася за замърсяването на въздуха. Но мораториумът няма да позволи изграждането на каквото и да било.

Друг съществен проблем е с местата в детските градини и осезаемата нужда от изграждането на ново предучилищно заведение в района. Ще се спре социализацията на децата и ще се създаде трудност в ежедневието на родителите им, заради интереса на една група хора? Едно трябва да разберем като общество, че ако искаме да се развиваме и надграждаме трябва да се изслушваме и да водим диалог, иначе сами обричаме бъдещето си на трудности.

Случайността Десислава Иванчева

Дали поради лош късмет или някаква случайност, „независимият кмет“ Десислава Иванчева, издигнат от Георги Кадиев и сподвижниците му, днес управлява района. Но дали можем да оприличим действията ѝ като управник или можем да ги определим като координиране на поредния протест, това само времето ще покаже. С постъпките си новият кмет демонстрира само едно, че тя няма визия за развитие на района, говори се само за зелените площи, но забравя потребностите на жителите. Тя изцяло е скъсала с представата за общество и приема кметския стол като концетрация на власт в нейни ръце.

Няма да е толерантно за даване на оценка на г-жа Иванчева преди изтичането на 100 дни от нейното управление, но изказванията ѝ предизвикват сериозно възмущение. Вижда се, че тя не е запозната с правомощията на районен кмет, които трябва да подпомага градоначалника на София за реализирането на политиките на местно равнище. Спира законни разрешителни за строеж и пренебрегва правата на собствениците на имоти.

Какво се случва със зелените площи, ще има ли паркове и места за отдих? В момента г-жо Иванчева терените, за които се борихте, пустеят, а вие не предлагате нищо за тях. Трябва да се предприемат конкретни мерки да се гарантира сигурност за децата, които играят в близост до дома си. Или вие искате Младост да бъде онова „поле“ от 90-те години?

Влизате в спирала от проблеми, с които никой няма да може да се справи след вас
Г-жо Иванчева, не унищожавайте започнатото, защото Младост е предпочитано място от бизнеса, а вашето лутане ще доведе само едно – районът пак да се превърне в „просто една спалня на София”. Младост не е онзи краен квартал, Младост е център за възможности и професионално израстване, където има обособени бизнес комплеси с красиви вътрешни паркове. Младите хора искат реализация и когато се създават условия, те не трябва да бъдат пометени с лека ръка.

Това ли е промяната, за която говорихте, да унищожите започнатото и да се отдадете на експерименти?

Едно управление, г-жо Иванчева, не е експеримент. Първо ваше задължение е да се водите само и единствено от закона, а не да констатирате, че вие с „точки и алинеи не сте запозната“. Намерете баланса между законовия ред и интереса на гражданите, в противен случай преминавате в рамките на беззаконите и анархията. Спрете управление чрез PR и социална мрежа, а се заемете с проблемите в района.

Заради един такъв подход, се връщаме в изходна позиция. Нима след всяко едно „експериментно управление“ като вашето, трябва да започваме да градим всичко от начало? Управленското мислене предполага да е с дългосрочен хоризонт и действия според законите на страната.

Вярвам, че след тези думи ще подходите по-сериозно и ще влезете в ролята на управник, защото Младост ще го има и след вас, но помислете Вие с какво ще допринесете за неговото развитие днес./news359

София/България


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео