България
вторник, 14 август 2018 г.
IMG_7385-21-03-17-06-14

Михаел Шнайдер: Популистите се държат сякаш те са добрите, а те работят против ЕС

22.03.2017 08:51 0
   

“Трябва да предоставяме по-ясни послания на обществото и гласоподавателите ни за постиженията на ЕС, които касаят всички тях”. Това каза председателят на групата на ЕНП в Европейския Комитет на регионите Михаел Шнайдер по време на дискусия „Младите за бъдещето”, организирана от ПП ГЕРБ София.

Шнайдер заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и евродепутатите Андрей Новаков и Ева Майдел, както и водачът на листата на ПП ГЕРБ за 23 МИР Томислав Дончев участваха активно в дискусията за младите и тяхното бъдеще в ЕС.

Много се радвам, че мотото на вашия град е „Расте, но не старее“. Това мото много ми харесва, защото е изключително подходящо мото за младите хора”, каза Шнайдер.

IMG_7389-21-03-17-06-14

По думите му София е град, който може да бъде пример за други световни столици с дейността, която извършва по отношение на младите хора, със своите политики за отстояване на европейските ценности, за запазване и отстояване на своята древна история и с умението си да обхваща съвременния живот, с всички промени, които той носи.

Ние трябва да вземем уроците от миналото, които да ни послужат да конструираме бъдещето, по такъв начин, че да имаме добър живот”, коментира Шнайдер.

Според него този процес се отразява на всички млади хора. Той поясни, че Комитетът за регионите е създаден преди 25 години и е нещо като политическа асамблея на регионални и местни лидери.

„Ние не сме част от институциите, които вземат решения, но имаме възможността да даваме своето експертно мнение по въпросите, за които вземат решения съответно институциите”, допълни той.

IMG_7392-21-03-17-06-14

Шнайдер заяви, че е сигурен, че членовете на ЕП ще се съгласят с него, че въпреки че не са институция, която пряко участва във вземането на решения, те допринасят много за самия процес.

„Около 70 % от решенията, които се вземат от ЕС се реализират като политики в регионалните и местни власти, затова ЕП и ЕК се научиха да се вслушват в нас, в нашето експертно мнение, в нашия опит, за да могат да подобрят и усъвършенстват политиките, които те изготвят”, каза още Михаел Шнайдер.

„Поради това регионалното и местно ниво имат много активно участие във формирането на европейските политики, въпреки че популистите се опитват да лансират тезата, че решенията се вземат някъде далеч в Брюксел, абсолютно изолирани от регионалните и местни власти, от населението, всъщност не е така”, каза той и поясни, че решенията се взимат на европейско, национално, регионално и накрая на местно ниво.

По думите му 125 от 350 членове на Комитета за регионите са представители на групата на ЕНП. Той съобщи, че София е била избрана за съкоординатор на Програмата по цифровия преход. Шнайдер обясни, че е разбрал, че в предизборната кампания в България има силни популистки гласове, които обещават прости решения на сложни проблеми.

Популизмът е явление, което се наблюдава в цяла Европа. Както видяхме от изборите в Холандия тази седмица, въпреки че популистката партия не спечели толкова гласове, както се очакваше, все пак тя беше втора”, коментира той и обясни, че популизмът трябва да се наблюдава внимателно, защото той има голямо влияние в обществото.

Според него популистите се държат сякаш те са добрите, имат решения на всички въпроси и обикновено техните идеи са насочени срещу ЕС и в абсолютно всички държави в Европа има представители на тези партии.

Популизмът е насочен срещу изконните ценности на ЕС, нещата върху които ние строим нашите общества, но за да се борим с него няма панацея, няма универсален лек”, допълни той.

Според него трябва да се говори все по-ясно и по-открито за добрите неща, за добрите аспекти на Европа и това налага промяна на езика. По думите му трябва политиците да опростят езика си, за да бъдат посланията им по-достъпни.

Според него сред младите хора няма нотка на евроскептицизъм и затова трябва да се насочат към образованието, за да могат да работят за ЕС, който е тяхно бъдеще./news359

София/България

 

 

 


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео