България
понеделник, 16 юли 2018 г.
Evgeniya Aleksieva

Евгения Алексиева: ПП ГЕРБ е символ на стабилност и доверие

24.03.2017 08:55 0
   

Евгения Алексиева е политолог по образование. Народен представител в 42-то и 43-то Народно събрание. Кандидат за народен представител от 24 МИР, София – град.- Г-жо Алексиева, излизате от едно трудно коалиционно управление. Давате заявка отново да управлявате страната ни. Какво не Ви достигна в този мандат, за да изпълните управленската си програма?

- Политическа ПП ГЕРБ е символ на стабилност и доверие, както на национално така и на европейско ниво. Коалиционното управление носи както своите позитиви, така и своите негативи. Когато има икономически ръст, например, това е благодарение на коалиционното управление, но когато има не достатъчно реформирани системи, това е дело само на ПП ГЕРБ. Нашата заявка за управление е свързана с продължаване и надграждане на всичко, което сме постигнали до момента. Ние излизаме от един труден, но успешен мандат. Икономическите и финансовите показатели доказват това, пример от тези дни е надбавките, които ще получат българските пенсионери за Великден. Не трябва да забравяме, че служебното правителство оперира на база бюджета, който е изготвен от кабинета Борисов 2, ако той не е добър и не е изпълним, тези надбавки няма как да бъдат реализирани.

Кабинетът Борисов 2 трябваше на първо място да разплати над 6 млрд. лв за „експеримента Орешарски”, също така и стари дългове, включително и такива от управлението на Синята коалиция в далечната 1997-2001. След което да събере достатъчно средства в бюджета, за да може финаново да обезпечи приоритетите, които имахме в управленската си програма.Това което не ни достигна беше времето.

EvgeniyaAleksieva

Г-жо Алексиева в 43-то НС бяхте член на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Как ще коментирате целият шум, който вдигат вашите опоненти от БСП по отношение на СЕТА?

- Настоящата предизборна кампания е изпълнена, както с популистки обещания, така и с откровени лъжи. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада – СЕТА е пример за това. Подобно на други инициативи, целящи смекчаването на бариерите пред свободната търговия, то също стана обект на разгорещени политически дебати, включително и в България. За СЕТА се каза, че е задна вратичка за внос на ГМО в Европа; че европейският пазар ще бъде залят с евтини стоки, които ще бъдат в ущърб на местното производство, както и че Споразумението не подлежи на демократичен контрол. Това освен, че не е вярно показва и не познаване на темата. Ще коментирам само последното, а именно че СЕТА не подлежи на демократичен контрол. Въпреки че според ЕК сключването на СЕТА е от нейните компетенции, споразумението беше одобрено от Европейския парламент и ще бъде подложено на одобрение от националните парламенти. По-висока демократична легитимност би му дал само паневропейски референдум, какъвто досега не е свикван по какъвто и да било въпрос.

Видно е, че нашите опоненти използват СЕТА за да трупат политически дивиденти на гребена на антиевропейските настроения. ПП ГЕРБ като отговорна партия подкрепя свободната търговия ( каквото е споразумението СЕТА), която пази мира и увеличава благосъстояние, за разлика от протекционализма, които вреди на икономиката.

- За да изчерпим европейската тематика, как ще коментирате представената на 01 март от председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер „Бяла книга за бъдещето на Европа”?

- Тази тема тепърва ще става актуална и ще бъде коментирана в контекста на предстоящия Европейски съвет на 25 март в Брюксел. Както и самият г-н Юнкер заяви, това са пет различни сценарии за ЕС. Идеята е тези страни-членки, които искат да направят повече, да имат възможност да го постигнат. Да Ви припомня, че девиза на ЕС е „единни в многообразието”.

- Какво смятате, че можете да промените, и кого ще изберат българските граждани на 26 март за първа политическа сила?

- Аз вярвам, че ПП ГЕРБ ще бъде първа политическа сила след 26 март, защото ние предлагаме реални решения за България. Основният приоритет в предизборната ни програма е образованието. В 43-то НС поставихме началото в сферата на образованието, като приехме Закон за предучилищното и училищното образование. Това което сега искаме да надградим е да прием и нов закон за висшето образование, да увеличим двойно заплатите на учителите и да въведем дуалната форма на обучение. Друг наш приоритет е намаляване на административната тежест както за бизнеса, така и за хората. ПП ГЕРБ поемаме ангажимент да премахнем ненужните разрешителни режими, утежняващи бизнеса. Също така да въведем мълчаливото съгласие, ако чиновниците се бавят, приемаме, че администрацията е уважила искането му. Ако трябва много кратко да обобщя програмата на ПП ГЕРБ тя би звучала така: Ние имаме реални решения за България, нашите приоритети са добро образование, качествено здравеопазване, високи доходи, спокойствие и сигурност, справедливо правосъдие, бизнес възможности и развитие./news359

София/България

 

 


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео