Бизнес
понеделник, 25 септември 2017 г.
655-402-izkustvena-ryka-proteza

Разработиха синтетична кожа в помощ на хората с ампутации

29.03.2017 10:24 0
   

Инженери от университета в Глазгоу разработиха синтетична кожа, която да помогне на хората с ампутирани крайници да възвърнат чувството си за допир. 

Покрита с графен – въглероден материал с дебелина едва един атом, който е по-здрав от стомана – тази „електронна кожа“ дори използва фотоволтаични клетки за събиране на енергия от слънцето.Това позволява създаване на една изцяло енергийно автономен протеза, казва Равиндер Дахия, ръководител на групата за гъвкава електроника и технологии за сетивност при Школата по инженеринг в университета в Глазгоу.

Графенът и слънчевите клетки са идеални „приятели“, заради уникалните физически свойства на първия, допълва Дахия. Оптичната прозрачност на материала, например, пропуска 98% от светлината, която достига повърхността му.

Графенът е електропроводим и може да предава енергия към сензорите, които измерват показатели като температура, налягане, текстура. „Тези измервания означават. че протезата е в състояние да изпълнява предизвикателни задачи като правилно хващане на меки материали, с каквито други протези биха се затруднили“, казва Дахия.

Тъй като новата кожа се нуждае само от 20 нановата енергия на квадратен сантиметър, дори най-слабата фотоволтаична клетка на пазара би била предостатъчна да я захранва. Енергията, генерирана от клетките на кожата, все още не може да се съхранява, но изследователите проучват начини за насочване на неизползваната енергия към батерии, които могат да осигурят нужното електричество на по-късен етап./news359

Ню Йорк/САЩ

 


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео