Бизнес
понеделник, 25 септември 2017 г.
EI_2012_01_17

Крио-мелница идва като решение за електронните отпадъци

04.04.2017 10:33 0
   

В живота ни навлиза т.нар. крио-смилане. Методът идва като решение за електронните отпадъци.

Прогнозите сочат, че изхвърлените електронни отпадъци ще достигнат 50 милиона тона в света през следващата година. Учените твърдят, че този подход може да бъде по-ефективен и по-екологичен начин за третиране на нежеланите електронни уреди и превръщането им в материали, които след това да се  използват за други цели.

С помощта на крио-мелница – механизъм, който използва замразителна камера за раздробяване на материалите – инженерите са успели да смелят две електронни платки на наночастици, които не се замърсяват взаимно. В сравнение с изхвърлянето на е-отпадъци на депата или възстановяване на металите и сплавите чрез процедури по загряване и химическо извличане, крио-смилането може да се окаже много по-икономичен начин.

Едно от предимствата на подхода е, че се използва значително по-малко енергия, обяснява Чандра Сехар Тиуери от Университета Райс в Тексас и Индийския научен институт. „Ние предлагаме система, която раздробява всички компоненти – метали, оксиди и полимери – на хомогенен прах, който ги прави лесни за повторна употреба”, казва Тиуери.

Другото голямо предимство на подхода е лесното разделяне на веществата. „Ние се възползваме от физиката. Когато загрявате нещата, те са по-склонни да се смесват”, казва Тиуери. „Но при ниски температури те не обичат да се смесват. Това позволява всичко да се раздели наистина добре”./news359

Ню Йорк/САЩ


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео