Здраве
понеделник, 15 октомври 2018 г.
2908

По-голям риск за пушачите ако консумират цигари веднага след събуждане

14.04.2017 12:57 0
   

“Открихме, че пушачите, които консумират цигари веднага след събуждане, имат по-високи нива на NNAL – метаболит на специфичния за тютюна канцероген NNK”, заявява Стивън Бранстетър, един от авторите на ново проучване, засягащо пушачите.

Проучването е проведено с 1 945 пушачи. Данните от него показват, че 32% от тях пушат първата си цигара за деня пет минути след събуждането, 31% – между 6 и 30 минути, 18% – между 31 и 60 минути, и 19% – след повече от час.

Учените акцентират върху факта, че по отношение на нивата на NNAL запалването на цигара по-рано измества други фактори като възрастта на пушача, пола му и кога е започнал да пуши.

“Смятаме, че хората, които пушат веднага щом се събудят, вдишват дима по-дълбоко и цялостно, което може да обясни по-високите нива на NNAL в кръвта, а следователно и по-големия риск от развитието на рак”, посочва още Бранстетър./news359

Лондон/Великобритания

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Damyanova: Скъпи сънародници, дано се час по скоро се завърне държавността. Всичко е в ръцете на управляващите , те могат да ...

Ясен: На финалната права съм, мисля че в България не е сигурно за хората. Повече права е необходимо да имат органите ...

Dimo: За мен е ОК ! Може би съм късметлия, но засега се справям и нямам намерение да емигрирам

Йолита: Не съм доволна от живота в Бг, хората са злобни, завистливи и младите трудно могат да се реализират без да ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео