Здраве
понеделник, 23 юли 2018 г.
2908

По-голям риск за пушачите ако консумират цигари веднага след събуждане

14.04.2017 12:57 0
   

“Открихме, че пушачите, които консумират цигари веднага след събуждане, имат по-високи нива на NNAL – метаболит на специфичния за тютюна канцероген NNK”, заявява Стивън Бранстетър, един от авторите на ново проучване, засягащо пушачите.

Проучването е проведено с 1 945 пушачи. Данните от него показват, че 32% от тях пушат първата си цигара за деня пет минути след събуждането, 31% – между 6 и 30 минути, 18% – между 31 и 60 минути, и 19% – след повече от час.

Учените акцентират върху факта, че по отношение на нивата на NNAL запалването на цигара по-рано измества други фактори като възрастта на пушача, пола му и кога е започнал да пуши.

“Смятаме, че хората, които пушат веднага щом се събудят, вдишват дима по-дълбоко и цялостно, което може да обясни по-високите нива на NNAL в кръвта, а следователно и по-големия риск от развитието на рак”, посочва още Бранстетър./news359

Лондон/Великобритания

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео