Здраве
понеделник, 23 юли 2018 г.
valeriana_syn

Валериана- нервноуспокояващо, леко сънотворно и спазмолитично средство

23.04.2017 11:16 0
   

Валерианата е многогодишно тревисто растение с вертикално късо коренище и многобройни шнуровидни корени със силна характерна миризма. През първата година образува листна розетка, през втората — единични или няколко цветоносни стебла — цилиндрични кухи, надлъжно наребрени, 50—130 см високи.

Редица клинични данни отдавна са утвърдили валерианата и получаваните от нея препарати като ефикасно нервноуспокояващо, леко сънотворно и спазмолитично средство. Заради своето седативно /успокояващо/ действие валерианата намира особено широко приложение при сърдечни неврози, при неврастении състояния на пренапрегнатост, неспокойствие, възбуда, страхови изживявания, при климактерични смущения, хистерия. Добри резултати са получавани и при краткотраен, повърхностен и неспокоен сън, особено при кошмарни сънища.

Наблюдавани са добри резултати и при спазми на хранопровода, при кардиоспазъм, при спастичен запек, метеоризъм. При някои болни със стенокардии оплаквания валерианата облекчава състоянието им. За добри резултати по отношение на субективните симптоми се съобщава и при хипертиреози.

В редица изследвания е доазано, че инфузът от валериана потенцира сънотворния ефект на барбамила, хексенала, уретана и хлоралхидрата, влияе на ориентировъчния рефлекс, предизвиква появата на бавни вълни в електроенцефалограмата. Експериментално е установено, че екстрактът от валериана отслабва конвулсивното действие на стрихнина и премахва хиперкинезите, предизвикани с кордиамин./news359

Париж/Франция

Ключови думи: , ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео