България
вторник, 27 юни 2017 г.
Главният секретар Младен Маринов Човек не трябва да спира да се развива

Главният секретар Младен Маринов: Човек не трябва да спира да се развива

13.05.2017 17:21 0
   

Новият главен секретар на МВР Младен Маринов знаел, че ще е полицай още в 7 клас. „Вуйчо ми, който беше началник на РПУ-Ябланица, ме запали, вдъхнови ме. Мечтаех и аз да стана униформен и си поставих за цел да го направя. Така на 15 години постъпих в милиционерското училище в Пазарджик”.

Това разказа пред „Телеграф“ главсекът на силовото ведомство Младен Маринов. Кариерата му буквално е белязана от масови безредици. Веднага след като завършва школата – през 1991 г. го пращат с колегите му да овладеят протестите пред Народното събрание. Следва серия от знакови събития за България, в които Младенов участва рамо до рамо с момчетата от специализираното поделение за охрана на масови мероприятия.

Жесток инцидент в милиционерското училище, който би отказал всеки да продължи с обучението си, не успява да пречупи Маринов  и да го откаже от целта му. При една от тренировките, в която курсантите изкачват наклонена стълба само на ръце, вземайки едно по едно перилата, той избързва. „Взимах ги по 2-3 и то бързо, но на последното не успях да се задържа и паднах. Височината беше около 10 метра, колкото 3-етажна сграда. Счупих едновременно и двете си ръце”, спомня си той. Гипсиран чува ръководството да му казва – или си отиваш вкъщи и те откомандироваме, или оставаш. Изборът му е ясен и до днес. Не крие обаче, че това е тежък момент, в който буквално всичко му зависело от колегите. Помагали му дори с храненето и къпането. Гипсът си казал тежката дума. „Само като помислих, че ми пропада мечтата, целта ми отива на кино, взех решението”.

На 19 г. Маринов се уволнява от милиционерското училище и директно го пращат с колегите му в София. Бойното им кръщене е на студентските протести пред парламента през 1990г. Тогава начело на държавата е Петър Младенов, а студентите протестират с искане за отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. Оттогава датира и легендарната реплика на Петър Младенов „По-добре танковете да дойдат”. „Хвърлиха ни в боя още в началото. Тогава бях разпределен в поделението за охрана на масови мероприятия“, спомня си главсекът на МВР.

Следващият му знаков момент са януарските протести по време на Жан Виденов. При един от митингите хората обкръжават НС и опитват да нахлуят вътре като целта им е да запалят сградата. На място са извикани полицията и вътрешни войски, които успяват да овладеят положението.

Точно тогава разбрах какво означава  ярост, стихия, силата на тълпата, когато няма кой да я спре. Помита всичко по пътя си. В онзи момент имах притеснения, нормално е, особено за хората, които бяха в парламента, а ние трябваше да ги опазим живи и да ги изведем на безопасно място”, разказва главсекът на МВР. Първото си офицерско звание получава след като завършва Академията на МВР.

След като завършил школата в Пазарджик, Младен Маринов е разпределен в София. Тъй като няма жилище, го настаняват в милиционерското училище в кв. „Хаджи Димитър“, което всички наричали Шаолин. През 1994-1995 г. полицаят е изпратен в Сапарева баня и Паничище. Кмет на София е Янчулев и има криза с водата. Налага се да се взема от водопровода на Паничище, но местните хора блокират всичко и не дават на трудови войски да разкопаят тръбите. Няколко часа след като на място пристигат момчетата от „безредиците“, водата тръгва.

Няколко години по-късно Маринов и колегите му задържат роми откраднали кола в махалата до битака в София. „Изведнъж отвсякъде започнаха да излизат хора с брадви, ножове от рода на Гольовците. Наложи се, за да ги респектираме, да стреляме във въздуха”, спомня си главният секретар. Както почти всичките си колеги, и той е удрян десетки пъти от хулигани по мачове, бомби са гърмели до него, целили са го с твърди предмети в каската.

Първият по-сериозен скок в кариерата му е през 98 г., когато звеното е пратено да озаптява бунтове в Боровец. Те избухнали след като държавата взима решение да събаря незаконни частни хотели, сред които и този на разстреляния Юри Галев. След този случай Маринов е повишен в началник-сектор в Специализираните полицейски сили.

През цялото време докато озаптява протестиращи, футболни хулигани и ултраси, Маринов учи. Първо завършва магистратура „Право” в ЮЗУ, след което преминава през курсове в ИЛЕА и САЩ. По-късно записва и магистратура в АМВР „Опазване на обществения ред и противодействие на престъпността”. „Ученето е надграждане, човек не трябва да спира да се развива. Учех нощем, нямаше и кога. Въпреки това продължих. Завърших и магистратура „Управление при кризи” във Военна академия „Г.С. Раковски”, гордее се новият главсек. Свикнал е на бързото темпо на работа, което всички в СДВР са усетили на гърба си, особено, когато има сигнал за тежко престъпление. След като оглави столичната дирекция, мнозина бяха скептични как ще ги ръководи човек, който не е например от отдел Убийства, тъй като последните няколко шефове бяха именно оттам. „Аз съм човек, който подава ръка на всеки. Работя с всички. Налагам бързо темпо, но когато усетя, че някой не се справя, му давам втори шанс. Все пак трябва да излезе с достойнство от ситуацията. Не обичам да мачкам хората”, казва Маринов.

Официално работното време в МВР е от 8,30 до 17,30 ч. особено за шефовете. „Никога не съм си тръгвал в този час, май трябва да ме накажат за това”, шегува се той. Нещото, което мрази най-много е, когато стане напечено, има кризисна ситуация, убийство, грабеж или изнасилване да започне да издирва свои подчинени, а те да са в почивка и да не си вдигат телефонните. „Няма как да си полицай и да живееш за това да си слееш почивките, да си тръгнеш в точния час и после да забравиш всичко. Това е призвание, 24 часа в денонощието е. Невинаги се налага, слава богу, но това са фактите”, категоричен е новият полицай N1.

Главсекът на МВР харесал жена си още докато тя учи в Плевен. Запознали се в родното му място – Ябланица, когато били на дискотека. Тя грабнала сърцето му от пръв поглед и Маринов направил всичко възможно, за да я заговори. И до момента двамата са неразделни. Имат син ученик и дъщеря студентка, с които много се гордеят. Новият професионален ръководител на МВР е луд фен на фитнеса и на спорта като цяло. „Така разпускам напрежението, това е моят начин. Синът ми също е така. Тренира карате киокушин, водя го на тренировки и аз се включвам”, споделя Маринов. Ако има късмет, някой уикенд успява да отиде и при родителите си. Шегува се, че като им помага, извършва градинска работа. Обича да ходи и на лов, но от доста време не успява да намери време за това./news359

Източник: Blitz.bg

София/България

 


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Иван: Това няма да се случи няма кой да го позволи, ние нямаме ресурс. Това означав да пуснем някой да ни ...

Петрова: Вярно е ! Все пак трябва да върнем силната си позиция на Балканите, не случайно патриотите поеха отбраната. Вече искат ...

Dian: Дами и Господа на България и е нужно да я има тази АЕЦ, от гледна точка на националната сигурност и ...

Мишо: Според мен няма логика, защото България върви по пътя на Швейцария. Като пример мога да дам многото банки, хотели, казина ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео