Бизнес
неделя, 25 юни 2017 г.
hqdefault

Тухли на 3D принтер със симулиран лунен прах и слънчева топлина

14.05.2017 09:32 0
   

ESA използва симулиран лунен прах и топлината на слънцето, за да „отпечата“ тухли на 3D печат, които са здрави като гипс. Проектът демонстрира как изследователите-космонавти биха могли един ден да строят колонии на Луната по този метод.

Бъдещите посетители на Луната и Марс биха могли да използват местни източници на материал за изграждане на обитаеми постройки по тези далечни места. Наскоро инженерите от Калифорнийския университет в Сан Диего, финансирани от НАСА, успяха да създадат супер-здрави тухли със симулирана пепел от Марс. Ето, че сега учените от ESA са използвали прах със състав и размер на зърната, подобни на покритието на Луната, за да отпечатат „лунни тухли“.

Инженерът – специалист по материалознание Адвенит Макая казва, че в ESA са „сготвили“ последователно нанесени слоеве от лунна пръст с дебелина 0,1 мм в соларна пещ при температура от 1000 градуса по Целзий. По този начин може да се произведе тухла с размер 20,2х10х2,8 см за около пет часа. Соларната пещ се намира в немския аерокосмически център DLR.

Сега тухлите ще преминат през обстойни тестове за механична здравина. Те все още не са перфектни – например, някои се изкривяват по краищата си, защото центърът се охлажда по-бавно от краищата. Но екипът търси начини да се справи с изкривяването, а проектът доказва концепцията, че подобен метод за лунно строителство наистина е осъществим./News359

Ню Йорк/САЩ

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Иван: Това няма да се случи няма кой да го позволи, ние нямаме ресурс. Това означав да пуснем някой да ни ...

Петрова: Вярно е ! Все пак трябва да върнем силната си позиция на Балканите, не случайно патриотите поеха отбраната. Вече искат ...

Dian: Дами и Господа на България и е нужно да я има тази АЕЦ, от гледна точка на националната сигурност и ...

Мишо: Според мен няма логика, защото България върви по пътя на Швейцария. Като пример мога да дам многото банки, хотели, казина ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео