Бизнес
понеделник, 21 август 2017 г.
hqdefault

Тухли на 3D принтер със симулиран лунен прах и слънчева топлина

14.05.2017 09:32 0
   

ESA използва симулиран лунен прах и топлината на слънцето, за да „отпечата“ тухли на 3D печат, които са здрави като гипс. Проектът демонстрира как изследователите-космонавти биха могли един ден да строят колонии на Луната по този метод.

Бъдещите посетители на Луната и Марс биха могли да използват местни източници на материал за изграждане на обитаеми постройки по тези далечни места. Наскоро инженерите от Калифорнийския университет в Сан Диего, финансирани от НАСА, успяха да създадат супер-здрави тухли със симулирана пепел от Марс. Ето, че сега учените от ESA са използвали прах със състав и размер на зърната, подобни на покритието на Луната, за да отпечатат „лунни тухли“.

Инженерът – специалист по материалознание Адвенит Макая казва, че в ESA са „сготвили“ последователно нанесени слоеве от лунна пръст с дебелина 0,1 мм в соларна пещ при температура от 1000 градуса по Целзий. По този начин може да се произведе тухла с размер 20,2х10х2,8 см за около пет часа. Соларната пещ се намира в немския аерокосмически център DLR.

Сега тухлите ще преминат през обстойни тестове за механична здравина. Те все още не са перфектни – например, някои се изкривяват по краищата си, защото центърът се охлажда по-бавно от краищата. Но екипът търси начини да се справи с изкривяването, а проектът доказва концепцията, че подобен метод за лунно строителство наистина е осъществим./News359

Ню Йорк/САЩ

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео