Гласът на обществото
неделя, 25 юни 2017 г.
431

Радев:Българското читалище продължава да впечатлява със своята просветна мисия и днес

20.05.2017 12:29 0
   

Президентът Румен Радев направи изявление по време на заседанието на 34-тият конгрес на Съюза на народните читалища. Вижте какво каза той пред събралите се:

„За мен е чест и удоволствие да бъда днес сред вас, с читалищните дейци на България и да ви приветствам с този светъл български празник. През далечната 1911 г. тук в „Славянска беседа“.Преди повече от 160 години с възрожденски ентусиазъм нашите деди решават да работят за духовното извисяване на българския народ. Те създават тази наистина уникална самобитна, изконно българска културно-просветна институция – българското читалище“, посочи държавният глава.

„От своите първи стъпки в Свищов, Шумен и Лом, до днес читалищното дело измина своя огромен път. То изигра ключова роля за формирането на нашата нация и се превърна в един от стълбовете на българския дух и на нашето национално самосъзнание. С усилията на млади и стари, които даряваха време и средства, българското читалище взе своето неотменимо място в сърцата на поколения българи“, заяви държавният глава.

„Българското читалище продължава да впечатлява със своята просветна мисия и днес. То има неоценима роля за запазване и развитие на нашият фолклор, на нашите традиции, за развитието на талантите на творческата самодейност, за изграждането на нови прогресивни, родолюбиви личности. Днес, дори в най-отдалечените кътчета на страната, хората продължават да обогятяват своето ежедневие, благодарение на читалищата“, заяви президентът.

„Не искам да навлизам в сложни визии, вие ги знаете най-добре, но има една много сериозна визия точно в това предизвикателсно време“, посочи президентът.

По думите му читалището трябва да се превърне в мост между местната общност и света, да приобщава младите хора към този нов динамичен свят и информационен свят.

„Това е основната мисия. Да пази нашата култура, нашите традиции, самосъзнание, национална идентичност. Вярвам, че читалищното дело е национален приоритет и вие имате една изключително отговорна мисия – просветителска, да продължавате да работите за изграждането на бъдещите поколения на България в дух на родолюбие, патриотизъм и отвореност към света“, каза президентът./news359

София/България

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Иван: Това няма да се случи няма кой да го позволи, ние нямаме ресурс. Това означав да пуснем някой да ни ...

Петрова: Вярно е ! Все пак трябва да върнем силната си позиция на Балканите, не случайно патриотите поеха отбраната. Вече искат ...

Dian: Дами и Господа на България и е нужно да я има тази АЕЦ, от гледна точка на националната сигурност и ...

Мишо: Според мен няма логика, защото България върви по пътя на Швейцария. Като пример мога да дам многото банки, хотели, казина ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео