Гласът на обществото
понеделник, 24 септември 2018 г.
431

Радев:Българското читалище продължава да впечатлява със своята просветна мисия и днес

20.05.2017 12:29 0
   

Президентът Румен Радев направи изявление по време на заседанието на 34-тият конгрес на Съюза на народните читалища. Вижте какво каза той пред събралите се:

„За мен е чест и удоволствие да бъда днес сред вас, с читалищните дейци на България и да ви приветствам с този светъл български празник. През далечната 1911 г. тук в „Славянска беседа“.Преди повече от 160 години с възрожденски ентусиазъм нашите деди решават да работят за духовното извисяване на българския народ. Те създават тази наистина уникална самобитна, изконно българска културно-просветна институция – българското читалище“, посочи държавният глава.

„От своите първи стъпки в Свищов, Шумен и Лом, до днес читалищното дело измина своя огромен път. То изигра ключова роля за формирането на нашата нация и се превърна в един от стълбовете на българския дух и на нашето национално самосъзнание. С усилията на млади и стари, които даряваха време и средства, българското читалище взе своето неотменимо място в сърцата на поколения българи“, заяви държавният глава.

„Българското читалище продължава да впечатлява със своята просветна мисия и днес. То има неоценима роля за запазване и развитие на нашият фолклор, на нашите традиции, за развитието на талантите на творческата самодейност, за изграждането на нови прогресивни, родолюбиви личности. Днес, дори в най-отдалечените кътчета на страната, хората продължават да обогятяват своето ежедневие, благодарение на читалищата“, заяви президентът.

„Не искам да навлизам в сложни визии, вие ги знаете най-добре, но има една много сериозна визия точно в това предизвикателсно време“, посочи президентът.

По думите му читалището трябва да се превърне в мост между местната общност и света, да приобщава младите хора към този нов динамичен свят и информационен свят.

„Това е основната мисия. Да пази нашата култура, нашите традиции, самосъзнание, национална идентичност. Вярвам, че читалищното дело е национален приоритет и вие имате една изключително отговорна мисия – просветителска, да продължавате да работите за изграждането на бъдещите поколения на България в дух на родолюбие, патриотизъм и отвореност към света“, каза президентът./news359

София/България

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео