Здраве
вторник, 26 септември 2017 г.
3

Някои сирена и сушени плодове водят до мигрена

30.05.2017 11:22 0
   

За повечето хора френските сирена, шоколадът и червеното вино означават една чудесна вечеря, но за онези от нас с по-чувствителни глави те могат да са началото на нечовешко главоболие, прилошаване и свръхчувствителност към шум и светлина. Д-р Ричард Липтън – директор на Центъра за изследване на главоболията към медицинския колеж “Алберт Айнщайн” в Ню Йорк, провежда проучване, според което отлежалите храни като някои сирена, сушените плодове и зрялото авокадо съдържат химикал, наречен тирамин, който може да действа като спусък за ужасните страдания.

Връзката между храната и мигрените отдавна е сред обичайните заподозрени, но досега те се свързваха най-вече с алкохола и кофеина, които имат свойството да свиват кръвоносните съдове. Сега тираминът се нарежда до тях като химически ключ към болката. Тираминът се произвежда естествено в тялото при разпадането на една от аминокиселините. Нивата на химикала в храната нарастват, когато тя е стара, ферментирала или престояла (дори за да се подобри вкусът й). Тъй като последните проучвания доказват, че мигрените започват от мозъка, вероятно тираминът отключва някакъв химичен процес, който води до изменения в кръвоносните съдове и заслепяващата болка.

Наскоро учени установиха, че всичко опира до микроби, които живеят във вътрешните органи и до начина, по който те взаимодействат с химикалите в храната. Мозъкът на склонните към мигрена не обича промените. Избягвайте да го стимулирате излишно, съветват лекарите, водете колкото се може по-рутинен начин на живот и внимавайте с внезапните пристъпи на глад – те често са признак, че болката наближава. В такива моменти ще трябва да забравите за шоколада – колкото и успокояващо да ви действа иначе./News359

Париж/Франция

Ключови думи: , ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео