Гласът на обществото
сряда, 18 октомври 2017 г.
B_Banov-645x362

Банов: Надявам се, че най-после ще изкараме на светло всичко

02.06.2017 13:49 0
   

„В момента Законът за културното наследство е такъв, че собствениците на старите сгради са натикани едва ли не в ъгъла като наказани ученици. Този закон пази всичко и собствениците се чувстват като ученици, които само са наказвани, а никога не са поощрявани да ги поддържат. Ако държим да има някаква промяна, именно това трябва да се промени, иначе и 500 форума да се направят, ефектът ще бъде нулев. Дигиталицазията на културното наследство е от ключово значение и аз напълно подкрепям кмета на столицата, която е решила да го направи. Надявам се, че най-после ще изкараме на светло всичко, което толкова дълго време е стояло на тъмно”, каза министърът на културата Боил Банов  по време на форума „Историческите градове в България – опазване и развитие”, който се откри официално днес в Софийска градска художествена галерия.

В конференцията участват и кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, Ив Дож – автор на последния закон за опазване на историческите зони във Франция /депутат 1997-2001 г. и сенатор в периода 2001-2011 /, кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов и главният архитект на София Здравко Здравков. Поканени са кметовете на Пловдив, Варна, Русе, Габрово, Копривщица, Несебър и Бургас, депутати, архитекти и експерти.

Те обсъждат състоянието, опазването и развитието на историческите зони в градовете и ще предложат законодателни промени, с които да се ускори обновяването на сгради – паметници на културата./News359

София/България

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео