Здраве
четвъртък, 29 юни 2017 г.
koremi-stomach-food

Какво причинява нарастването броя на хората със затлъстяване

13.06.2017 11:48 0
   

През последните години в развитите страни се наблюдава нарастване броя на хората със свръхтегло и затлъстяване. В търсенето на причините за този сериозен здравен проблем, се проведоха епидемиологични проучвания за изясняване влиянието върху теглото, както на енергийния хранителен прием, така и на разпределението на хранителните приеми през деня, тоест на хранителния режим.

И при деца, и при възрастни, се установява пряка зависимост между оскъдната в качествен и количествен аспект сутрешна закуска и честотата на свръхтеглото и затлъстяването. Нещо повече – изследователите установяват, че приемът на пълнозърнести храни на сутрешна закуска има много по-благоприятен ефект по отношение на теглото, отколкото богатите на мазнини асортименти като филии с масло, сандвичи с колбаси, тестено-маслени изделия, сладкиши и подобни.
Явна причина за това са полизахаридите (сложните въглехидрати) в пълнозърнестите храни, чието продължително разграждане в стомашно-чревния канал подсигурява постепенен, но постоянен приток на глюкоза и фруктоза (монозахариди) към кръвния ток – доставчици на енергия за активно работещите органи – мускули, сърце, мозък и други. Сложните въглехидрати, за дълъг период след консумацията им, подсигуряват метаболизма с необходимата енергия.

Зърнените асортименти в сутрешната закуска са също така и добър източник на витамини от група В – В1, РР, В6, фолиева киселина, на мастноразтворимите витамини А, Е, D. Те съдържат също фосфор, калий, калций и други макро и микроелементи. По този начин зърнените разновидности в сутрешната закуска (тъмни видове хляб и макаронени изделия, овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, елда) предоставят богата гама от катализатори (кофактори, активатори) на обменните процеси, от които зависи оптималното ниво на енергийния баланс.
Пълнозърнестите асортименти са добър източник и на хранителни влакнини (хемицелулоза, лигнин), които увеличават обема на приетата храна, създават усещане за ситост, регулират моториката на червата, нормализират чревната микрофлора, спомагат за изхвърлянето на крайни продукти на обмяната (холестерол, жлъчни киселини), токсични химически агенти внесени с храната и др./news359

Париж/Франция

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Иван: Това няма да се случи няма кой да го позволи, ние нямаме ресурс. Това означав да пуснем някой да ни ...

Петрова: Вярно е ! Все пак трябва да върнем силната си позиция на Балканите, не случайно патриотите поеха отбраната. Вече искат ...

Dian: Дами и Господа на България и е нужно да я има тази АЕЦ, от гледна точка на националната сигурност и ...

Мишо: Според мен няма логика, защото България върви по пътя на Швейцария. Като пример мога да дам многото банки, хотели, казина ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори





Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео