Бизнес
сряда, 18 октомври 2017 г.
Учени

Китайски учени извършиха експеримент за клониране на прасе

06.07.2017 10:19 0
   

Нещо уникално по рода си извършиха китайските учени. Специалисти от Института по робототехника и автоматизирани информационни системи към Университета Нанкай в Тянзин извършиха експеримент за клониране на прасе.

По време на експеримента за клониране на прасета учените за първи път са използвали специални роботизирани микроманипулатори-анализатори, които са изпълнили всички операции по събиране и пренасяне на ДНК от животните донори към сурогатните майки. Тези устройства за операции с ДНК се управляват от изкуствен интелект и имат силни аналитични способности.

Роботизираният инструмент е спомогнал значително за успешното завършване на експеримента. По думите на Джао Син, ръководител на изследователския екип, при подобни деликатни операции разликата между човешката ръка и робота-манипулатор е като тази между твърд шамар и меко натискане.

В процеса на клониране на свинете, проведен съвместно с Института по животновъдство и ветеринарни изследвания, е приложена т.нар. техника за ядрен пренос на соматични клетки (SCNT), която се използва обикновено за селекция – при нея ядро на соматична клетка се пренася в яйцеклетка без ядро.

От момента на първото успешно клониране на знаменитата овца Доли, която се роди на 5 юли 1996 г. във Великобритания, учени от цял свят проведоха множество успешни експерименти за клониране на мишки, едър рогат добитък и други животни. Китайските учени, в частност, извършиха първо успешно клониране през 2000-та година, като впоследствие направиха още много подобни експерименти с различни животни, вкл. свине./news359

Пекин/Китай

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео