Свят
петък, 21 юли 2017 г.
item_mlechen

Учени обявиха, че са открили най-малката звезда във Вселената

12.07.2017 10:52 0
   

Учени  обявиха, че са открили най-малката звезда във Вселената, поне до момента. Тя е толкова малка, че дори подлага на съмнение дефиницията за това какви космически тела могат да се определят като звезди.

Звездата EBLM-Jo555-57Ab, накратко наричана 57Ab, се намира на 600 светлинни години от Земята. Тя е с размерите на Сатурн, но значително по-тежка. Всъщност е 85 пъти по-тежка от Юпитер, което е достатъчно за преобразуването на водород в хелий и превръщането ѝ в звезда.

57Ab е част от тройна звездна система. Другите две звезди, съответно 57A и 57B са с масата на Слънцето и обикалят една около друга. 57Ab обаче обикаля само около 57A и първоначално учените са я приели за планета, защото е отговаряла на тези критерии по време на анализите.

Според сегашните модели, за да бъде прието за звезда, космическо тяло от газ трябва да има достатъчно маса (около 80 пъти тази на Юпитер), за да може да извършва ядрен синтез в ядрото си и да преобразува водород в хелий. По-леките звезди обикновено се определят като кафяви джуджета./news359

Ню Йорк/САЩ

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Иван: Това няма да се случи няма кой да го позволи, ние нямаме ресурс. Това означав да пуснем някой да ни ...

Петрова: Вярно е ! Все пак трябва да върнем силната си позиция на Балканите, не случайно патриотите поеха отбраната. Вече искат ...

Dian: Дами и Господа на България и е нужно да я има тази АЕЦ, от гледна точка на националната сигурност и ...

Мишо: Според мен няма логика, защото България върви по пътя на Швейцария. Като пример мога да дам многото банки, хотели, казина ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео