Здраве
неделя, 24 юни 2018 г.
1825_osn

Роботът Stormram, отпечатан на 3D принтер, може да извършва биопсия

13.07.2017 10:49 0
   

Роботите продължават да навлизат в живота ни с пълна сила.  Така например, робота Stormram 4 –машина, отпечатана на 3D принтер, която може да извърши биопсия, т.е. да вземе проба от тъканта под кожата. Stormram 4 има мисия да помогне в битката срещу рака на гърдата – най-честата форма на рак сред жените.

Stormram 4 бе отличен в Седмицата на роботиката в Обединеното кралство в края на юни. Но определено технологията се нуждае от подобрения, вкл. в самата процедура за взимане на биопсия. Иглата за биопсия определено е голяма, но наличието на човек-асистент, който обяснява всяка стъпка от процедурата по време на нейното извършване, прави стреса по-поносим за пациента.

Освен че някои жени се страхуват от игли, има и такива, които страдат от клаустрофобия и не харесват идеята за изследвания с ЯМР машини. Когато към това се добави и страхът от променяща живота диагноза, се очертава една изключително нервна група от пациенти.

Несъмнено пациентът би предпочел ултразвуково направлявания рентгенов лъч, защото до него има доктор. Но проблемът е, че двете изследвания не са равни – магнитният резонанс позволява много по-точно поставяне на иглата и дава по-ясно изображение, отколкото ултразвукът.

Тъй като роботите играят все по-важна роля в съвременната медицина, важно е да се има предвид изживяването на пациента при взаимодействие с машината, както и това, което роботът може да направи. Основната роля на роботите в медицината е като инструмент за подпомагане – вместо да заменят лекаря, те увеличават неговите възможности./news359

Ню Йорк/САЩ

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео