Здраве
вторник, 26 септември 2017 г.
lekari11

Лекарите предупреждават: Бъдете внимателни с летните вируси

17.07.2017 11:55 0
   

Летните вируси засягат главно стомашно-чревния тракт с основен симптом диарията, която обикновено се придружава от гадене, повръщане, коремни болки и повишаване на температурата.

Вирусите, които ни атакуват през лятото основно са ентеровируси и аденовируси. И през този летен сезон най-широко разпространени са ентеровирусните инфекции, които протичат с разнообразни клинични прояви, като херпангината при децата, т.нар. летен грип с болки в гърлото и кашлица, възможни са също обриви, гастроентерит, конюнктивит, менингит.

Механизмът на предаване на инфекцията е много лесен – въздушно-капков път или фекално-орален, посредством замърсени ръце, вода и хранителни продукти. През летния сезон се получава струпване на много хора на едно място и това способства за бързото и лесно разпространение на тези инфекции, като от особено значение са също личната и обществена хигиена. През лятото зачестяват и случаите на заболявания от хепатит А.

Първоначалните симптоми са неспецифични – гадене, повръщане, отпадналост, липса на апетит, лесна умора. Първият симптом, който забелязват хората е промяна в цвета на урината и едва тогава се обръщат към лекар. Други вируси, които са причинители на чревни инфекции са ротавирусите и норовирусите, като най-уязвими са децата. В определени случаи може да се стигне до обезводняване на организма, което налага болнично лечение./news359

София/България

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео