Здраве
петък, 21 юли 2017 г.
lekari11

Лекарите предупреждават: Бъдете внимателни с летните вируси

17.07.2017 11:55 0
   

Летните вируси засягат главно стомашно-чревния тракт с основен симптом диарията, която обикновено се придружава от гадене, повръщане, коремни болки и повишаване на температурата.

Вирусите, които ни атакуват през лятото основно са ентеровируси и аденовируси. И през този летен сезон най-широко разпространени са ентеровирусните инфекции, които протичат с разнообразни клинични прояви, като херпангината при децата, т.нар. летен грип с болки в гърлото и кашлица, възможни са също обриви, гастроентерит, конюнктивит, менингит.

Механизмът на предаване на инфекцията е много лесен – въздушно-капков път или фекално-орален, посредством замърсени ръце, вода и хранителни продукти. През летния сезон се получава струпване на много хора на едно място и това способства за бързото и лесно разпространение на тези инфекции, като от особено значение са също личната и обществена хигиена. През лятото зачестяват и случаите на заболявания от хепатит А.

Първоначалните симптоми са неспецифични – гадене, повръщане, отпадналост, липса на апетит, лесна умора. Първият симптом, който забелязват хората е промяна в цвета на урината и едва тогава се обръщат към лекар. Други вируси, които са причинители на чревни инфекции са ротавирусите и норовирусите, като най-уязвими са децата. В определени случаи може да се стигне до обезводняване на организма, което налага болнично лечение./news359

София/България

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Иван: Това няма да се случи няма кой да го позволи, ние нямаме ресурс. Това означав да пуснем някой да ни ...

Петрова: Вярно е ! Все пак трябва да върнем силната си позиция на Балканите, не случайно патриотите поеха отбраната. Вече искат ...

Dian: Дами и Господа на България и е нужно да я има тази АЕЦ, от гледна точка на националната сигурност и ...

Мишо: Според мен няма логика, защото България върви по пътя на Швейцария. Като пример мога да дам многото банки, хотели, казина ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео