Здраве
вторник, 19 юни 2018 г.
lekari11

Лекарите предупреждават: Бъдете внимателни с летните вируси

17.07.2017 11:55 0
   

Летните вируси засягат главно стомашно-чревния тракт с основен симптом диарията, която обикновено се придружава от гадене, повръщане, коремни болки и повишаване на температурата.

Вирусите, които ни атакуват през лятото основно са ентеровируси и аденовируси. И през този летен сезон най-широко разпространени са ентеровирусните инфекции, които протичат с разнообразни клинични прояви, като херпангината при децата, т.нар. летен грип с болки в гърлото и кашлица, възможни са също обриви, гастроентерит, конюнктивит, менингит.

Механизмът на предаване на инфекцията е много лесен – въздушно-капков път или фекално-орален, посредством замърсени ръце, вода и хранителни продукти. През летния сезон се получава струпване на много хора на едно място и това способства за бързото и лесно разпространение на тези инфекции, като от особено значение са също личната и обществена хигиена. През лятото зачестяват и случаите на заболявания от хепатит А.

Първоначалните симптоми са неспецифични – гадене, повръщане, отпадналост, липса на апетит, лесна умора. Първият симптом, който забелязват хората е промяна в цвета на урината и едва тогава се обръщат към лекар. Други вируси, които са причинители на чревни инфекции са ротавирусите и норовирусите, като най-уязвими са децата. В определени случаи може да се стигне до обезводняване на организма, което налага болнично лечение./news359

София/България

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео