Бизнес
петък, 20 юли 2018 г.
luna-normal-365xXx80

Moon Express планира добив на ценни ресурси на Луната

17.07.2017 11:18 0
   

Компанията Moon Express планира добив на ценни ресурси извън пределите на нашата планета. Погледите са насочени към Луната, където ще бъде построена индустриална база, а добивът на вода и метали ще се извършва с роботи.

По-рано тази седмица Moon Express разкри своя проект за изграждане на база на южния полюс на Луната, на която ще бъдат „заселени” роботизирани системи от нов клас. Амбициозният план предвижда добив на вода и благородни метали от земния спътник и доставката им за нуждите на НАСА и други заинтересовани клиенти.

За целта компанията подготвя фамилия роботизирани космически кораби MX Robotic Explorers, които ще кацат и доставят оборудване на Луната и освен това ще връщат добива на Земята. Според разработчиците, MX Robotic Explorers са уникални системи, без аналог – с тяхна помощ ще бъде осигурено постоянно присъствие на роботи на Луната, които ще извличат ресурси от недрата на земния спътник.

Moon Express вярва, че пълноценен „щат” от нейните роботи ще изненада приятно инвеститорите в проекта с размера на печалбата, в случай, че целият добив бъде успешно доставен на Земята.

Първият роботизиран модул се нарича MX-1E. Неговата задача е не само да закара оборудването на Луната, но и да достави след това добитите ресурси на Земята при обратния си полет. Първоначалният капацитет на MX-1E е само 30 кг, но компанията планира създаване и на няколко по-големи апарата.

По план, ракетата-носител на MX-1E трябва да излети към Луната от космодрума в Нова Зеландия чрез експериментална ракета Electron, произведена от Rocket Lab. Това ще се случи в близките две години, като се очаква базата да заработи през 2020 г. Повече технически подробности за проекта не бяха разкрити от Moon Express./news359

Ню Йорк/САЩ

 

Ключови думи: , ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео