Бизнес
събота, 21 октомври 2017 г.
16055-94

Китайски разработчици продължават да усъвършенстват процесорите Godson

11.08.2017 10:54 0
   

Китайски разработчици продължават да усъвършенстват процесорите Godson (Loongson). Вече са готови чиповете с модернизирана 64-битова архитектура, които се отличават и с повишена енергийна ефективност.

Преди две години бяха актуални процесорите Godson 3B1500, които стъпваха на архитектура GS464 с конвейер на 9 нива и директно предимство при изпълнение на командите. Тези чипове се изготвяха по 32-нм технологичен процес и имаха по 4 или 8 изчислителни ядра с тактова честота до 1,2GHz.

Впоследствие разработчиците от Китай се насочиха към енергоефективни версии на процесорите с модернизирана 64-битова архитектура GS464E, която използва конвейер с 12 нива, но ограничава броя на ядрата до 4 на ниво. Енергоефективните процесори Godson 3A3000 се произвеждат по 28-нм технологичен процес на подложки FD-SOI.

Новите подложки и технологичен процес с понижено ниво на тока разкриват потенциал за повишаване на тактовата честота на процесорите до 2GHz, при значително намаляване на консумацията на енергия. Така например, моделът Godson 3B1500 консумира до 60 вата при тактова честота 1,2GHz, докато моделът Godson 3A3000 потребява в пика си не повече от 30 вата при честота 1,5GHz и 20 вата при честота 1,2GHz.

Процесорите Godson 3A3000 се състоят от над 1,2 млрд. транзистора, докато техните предшественици имаха 1,14 млрд. транзистора. Разширена е кеш паметта от второ ниво (L2) – от 128KB до 256KB на ядро. И двата нови процесора имат по 8MB кеш памет L3 и по 64KB кеш памет L1 за инструкции и команди. Контролерът на паметта и при двата чипа е двуканален, с поддръжка на памети по стандарта DDR2 и DDR3./news359

Пекин/Китай

 

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео