Бизнес
събота, 23 септември 2017 г.
ruka-robot-big

Създадоха роботизирана ръка, преобразуваща говора в жестове

22.08.2017 11:48 0
   

Млади разработчици от Университета в Антверпен, Белгия, създадоха роботизирана ръка, която е способна да преобразува говор в жестове.роботизирана ръка, която е способна да преобразува говор в жестове.

Разработчиците са нарекли своето изобретение ASLAN (Antwerp’s Sign Language Actuating Node) и се надяват то да помогне на хора с увреден слух. Проектът се финансира от Европейския институт по отоларингология.

На настоящия етап ASLAN все още не може да замени преводача с жестомимичен език, но те това е целта на проекта. Студентите позиционират своя уред като помощно средство в случаи, когато няма възможност за ползване на услугите на професионалисти, владеещи езика на жестовете. Роботизираната ръка може да се ползва, например, в съдебни или учебни зали.

Първият прототип на ASLAN се състои от 25 напечатани на 3D принтер детайли, 16 сервомотора, 3 контролера и Arduino-съвместима платка. Конструирането на робота е отнело само 10 часа, докато разработката е продължила цели три години./news359

Антверпен/Белгия


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео