Бизнес
сряда, 19 септември 2018 г.
ruka-robot-big

Създадоха роботизирана ръка, преобразуваща говора в жестове

22.08.2017 11:48 0
   

Млади разработчици от Университета в Антверпен, Белгия, създадоха роботизирана ръка, която е способна да преобразува говор в жестове.роботизирана ръка, която е способна да преобразува говор в жестове.

Разработчиците са нарекли своето изобретение ASLAN (Antwerp’s Sign Language Actuating Node) и се надяват то да помогне на хора с увреден слух. Проектът се финансира от Европейския институт по отоларингология.

На настоящия етап ASLAN все още не може да замени преводача с жестомимичен език, но те това е целта на проекта. Студентите позиционират своя уред като помощно средство в случаи, когато няма възможност за ползване на услугите на професионалисти, владеещи езика на жестовете. Роботизираната ръка може да се ползва, например, в съдебни или учебни зали.

Първият прототип на ASLAN се състои от 25 напечатани на 3D принтер детайли, 16 сервомотора, 3 контролера и Arduino-съвместима платка. Конструирането на робота е отнело само 10 часа, докато разработката е продължила цели три години./news359

Антверпен/Белгия


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео