Гласът на обществото
неделя, 23 септември 2018 г.
2110391066

Петкова за опасенията от драстично увеличаване на цената на природния газ

30.08.2017 11:41 0
   

„Това, което искам да споделя с вас е, свързано с информацията, която в последните дни се разпространява в публичното пространство за опасения за драстично увеличаване на цената на природния газ във връзка с промяната на такса „пренос“ и такса „достъп“ до газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“. В рамките на днешния ден предстои да бъде проведена среща между „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Министерството на енергетиката и КЕВР. В рамките на тази среща ще изясним всички детайли от този процес. Преди да стигнем до тях, може би е добре да стане ясно откъде всъщност тръгва цялата тази ситуация, за да стигнем до увеличаването на такса „пренос“ и „достъп“ на „Булгартрансгаз“, коментира  на брифинг след правителственото заседание енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ на първо място това е изпълнение на регламент на ЕК, който е в сила от 2011 г. и по силата му всеки един от операторите трябва да промени своята тарифна политика.

„Тя трябва да бъде разходоориентирана, трябва да бъде въведен входно изходен модел по отношение на определянето на цената за пренос и за достъп. За да се стигне до днешната ситуация, всички действия са преминали и са започнали още през 2012 г. Разработени са 2 методики във връзка с формирането на тези цени. Те са разработени от консултант на тогавашната КЕВР, съобразени са изцяло с изискванията на ЕС. Подложени са и са преминали 2 обществени обсъждания, така че целият този модел е направен при абсолютно публични и прозрачни условия. Цената за пренос и достъп, по която „Булгартрансгаз“ работи към настоящия момент е от 2005 г. и е определена с ценово решение на бившата ДКЕВР“, добави тя.

„Сами може да прецените от 2005 г. до настоящия момент само с процента на инфлация, ако трябва да бъде актуализирана, тя трябва да е със съвсем други стойности. Не бива да забравяме, че моделът, който изисква регламентът на ЕК, е модел, който ще гарантира приходите на оператора, за да може той да осъществява своята дейност“, допълни енергийният министър. /news359

София/България

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео