Гласът на обществото
неделя, 24 септември 2017 г.
Kurban-Bayram-2017

Днес мюсюлманите по света почитат Курбан Байрам

01.09.2017 13:07 0
   

Днес мюсюлманите по света почитат Курбан Байрам. Празникът е най-голямото религиозно тържество за мюсюлманите. Корените им са във вярата, че Аллах поръчва на Ибрахим да принесе в жертва сина си Ишхаак като доказателство за своята вяра. В последния момент детето е спасено от спуснали се ангели, които го заменили с жертвено животно.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Този курбан се раздава на бедните. Хората, които ще правят курбан заедно, трябва винаги да са нечетно число (3,5,7). Те купуват говедо или друго жертвено животно и го разпределят за себе си, за бедните и за съседите си.

Иска се прошка от по-възрастните членове на семейството, като се почва от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари, бонбони.

Това е време за събиране на семействата, младите отдават почит на по-възрастните, посещават се роднини и приятели. На съседи и хора в нужда се раздава от приготвеното за целта месо. Това е време на благотворителност, подобно на Коледа при християните и се правят дарения за различни каузи./news359

София/България


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео