Здраве
вторник, 17 юли 2018 г.
rak-bolest

Молекулярни машини от атомни вериги в борбата с рака

02.09.2017 11:00 0
   

Изследователите от Университета на Страсбург, Северозападния университет (САЩ) и Университета в Грьонинген са изградили молекулярни машини от атомни вериги. Под въздействие на светлина наномашините се прицелват в определени клетки и прониквайки в тях през мембраната, ги убиват бързо, става ясно от публикация в Nature.

Машините са толкова малки, че 50 хиляди броя от тях, събрани заедно, не превишават дебелината на един човешки косъм. Всяка машина е проектирана така, че да бъде чувствителна към протеина в определен тип клетки, което й помага да открие своята цел.

Под въздействие на светлина машината започва да се върти със скорост до 3 млн. оборота в секунда. Въртенето осигурява необходимата енергия за проникване в клетката. Без светлина, наномашините могат единствено да намерят молекулата, като остават на повърхността й.

При пускане в контейнер с човешки бъбречни клетки, наномашините правят дупки в клетките и ги убиват за няколко минути. Същото се случва, когато наномашините се насочват към раковите клетки на простатната жлеза.

Технологията се намира все още в ранен етап на изпитания. Предстоят експерименти с микроорганизми и риби. Има надежда, че в бъдеще наномашините могат да се използват за доставка на лекарства до определени места в организма, както и за унищожаване на ракови клетки./News359

Страсбург/Франция

Ключови думи: , ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео