Бизнес
понеделник, 20 август 2018 г.
0907-egipet-2

Създадоха технология, разпонзнаваща частично закрити лица

08.09.2017 16:57 0
   

Учени от Индия и Великобритания създадоха нов алгоритъм, който разпознава с висока точност частично закрити лица.

Новият алгоритъм работи на базата на дълбоко обучение и е способен да разпознае човек по 14 точки на неговото лице – ъгли на очите, вежди, устни и др., които са необходими за компютърна идентификация.
В процеса на разпознаване, алгоритъмът първо отбелязва на снимката на човека 14-те необходими точки на лицето с помощта на свръхточна невронна мрежа. След това точките от снимката с маскирано лице се сравняват с тези на напълно открито лице от друга база данни.

Технологията е тествана с две бази данни със снимки на маскирани лица. Първата и по-сложна от двете съдържа снимки на хора с практически напълно закрити лица. Втората, по-проста база съдържа снимки на незначително закрити лица– например със слънчеви очила.

В хода на експериментите алгоритъмът е успял да разпознае лицата от сложната база с точност до 62,6%, а тези от опростената – с точност до 78,4%. Така новият алгоритъм подобрява точността на предходната версия съответно с 9% и 13% за двете бази./news359

Ню Делхи/Индия


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео