Гласът на обществото
събота, 18 август 2018 г.
Castoriadis-and-Autonomy

Пътища на автономията и Касториадис: 20 години по-късно

16.09.2017 12:46 0
   

Две събития на радикална мисъл и диалог в края на този септември (27 и 29) в София, посветени на проекта за социална и индивидуална автономия. Те са организирани съвместно от издателство “Anarres Books” и гръцкия журнал за радикална политика “Вавилония”, от който ще имаме специални гости.”

Конференция “Касториадис: 20 години по-късно”
Кога: 27 септември 2017 г. от 18:30
Къде: Зала 2 на Ректората на СУ

Двадесет години след кончината на Корнелиус Касториадис ще опитаме да провокираме диалог около мисълта на този важен мислител, търсейки и подчертавайки съвременните теоретични и практически примери, пропити с еманципативните краски на неговите идеи. Въпреки че две десетилетия по-късно неговата фигура остава сравнително непозната в България, концепции като автономия и пряка демокрация, силно повлияни от него, започват да си пробиват път във все още ограничени, но разрастващи се кръгове.

Съществуват много начини за оценяване на един мислител: философски, академичен, политически-социален. Философската мисъл на Корнелиус Касториадис винаги е била силно политизирана, практическа, с амбиция да вдъхнови отново революционният проект за индивидуална и социална автономия.

Лектори:
Александрос Схизменос (доктор по философия)
Никос Йоану (автор)
Александра Арабаджиева (доктор по история на философията)
Модератор: Явор Тарински (Agora International)

——————————–

Лекция: “Пътища на автономията в 21 век”
Кога: 29 септември 2017 г. от 19:30
Къде: Фабрика Автономия (ул. “Цар Самуил” 149)

Днес терминът „автономия” може да бъде чут от социални движения, бунтовни общности и активистки колективи от целия свят. Той присъства в борбите за самоуправление, икономическа справедливост, политическо равенство, истинска демокрация, социална екология и много други.

Какви са неговите корени? Каква е ролята на антиавторитарния колектив, демократичното участие, дерастежа, премахването на всяка форма на доминация на човек над човека и на човечеството над природата в проекта за автономия? Тези и други въпроси ще бъдат обект на диалога, който нашите гости от Гърция ще провокират.

Ще говорят:
Александрос Схизменос
Никос Йоану
Явор Тарински

—————————————————

*Александрос Схизменос е роден през 1978 в Атина. Доктор по философия от Университета в Йоаннина. Член на редакционните колективи на гръцките политически журнали ContAct и Вавилония. Автор на книгите (на Гръцки): Душата и автономията във философията на Корнелиус Касториадис (2013), След Касториадис: Пътища на автономията в 21 век (в съавторство с Никос Йоану, 2014), Краят на националната политика (с Никос Йоану, 2016), Пътешествието на речта (2009), Comix ergo sum (2014).

*Никос Йоану е роден през 1964 в Агринио, Гърция. От четири десетилетия насам активно списва и участва в различни политически издания, измежду които журналите ContAct и Вавилония. Съавтор (заедно с Александрос Схизменос) на книгите След Касториадис: Пътища на автономията в 21 век и Кратят на националната политика.

*Александра Арабаджиева е доктор по История на философията – Ново време (XIX в.) в катедра „История на философията“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

*Явор Тарински участва в списването на политическия журнал Вавилония, библиограф в Агора Интернешънъл и член на консултативния съвет на Транснационалния институт за социална екология. Съосновател на Социален център “Аделанте”. Съставител на сборниците “Пряката демокрация на 21 век” и “Корнелиус Касториадис: Проектът за автономия”. Участва в Българския социален форум, Живот след капитализма и издателство Anarres Books.

Ключови думи:

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео