България
вторник, 17 октомври 2017 г.
768x432

Станишев: Приветствам готовността на Украйна да работи с чуждестранни партньори

19.09.2017 13:40 0
   

“Оценявам бързата реакция на посолството на Украйна в София и посланик Микола Балтажи, които, естествено, имат за задача да защитават националната си позиция, но не приемам 38 евродепутати от шест европейски страни, както и външните министерства на тези шест страни, които изразиха загриженост от приетия закон, да бъдат обвинявани в “лъжа”. Още повече, че мнозина украински депутати са на същото мнение и вече са поискали в отворено писмо президентът Порошенко да наложи вето на приетия закон. Те дори посочват, че законопроектът е приет с редица процедурни нарушения. Приветствам готовността на Украйна да “работи с чуждестранни партньори, както и да провежда двустранни консултации за имплементацията на чл. 7 от споменатия закон”, но може би щеше да е по-добре такива по-задълбочени консултации да бяха проведени ПРЕДИ приемането на закона”, заяви Сергей Станишев.

За съжаление изглежда, че този акт не е изолиран случай, а се превръща в целенасочена тенденция. Въпреки, че страната има своите специфични съображения с оглед на националната сигурност, всички помним опита за премахването на статута на регионалните езици през 2014 г., което и тогава предизвика реакцията на редица европейски страни с национални малцинства там. Не мисля, че налагането на украинския език с такива “силови” методи е от полза за когото и да било, нито че по този начин ще се укрепи националната сигурност на страната, което е основното съображение за предприетите законови промени. Въпреки уверенията за спазване на европейските принципи и Европейската харта за регионалните и малцинствените езици, към подобни чувствителни въпроси, засягащи повече от 20% от населението на Украйна, особено в контекста на европейската интеграция на страната, властите би следвало да се отнасят много по-внимателно и в сътрудничество и отворен диалог с европейските партньори. /news359

София/България

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Stela: Малка България се съобразява с големите братя, така, че не съдете никого, просто ние сме изпълнители, защото на всеки му ...

читател: Те са част от престъпния апарат, който води народа към гибел. Язък!

Garo: Може да има и такива, но живеем в материален свят и всичко минава през призмата на парата, което води до ...

Damyanov: Няма как да се случи това без разпореждане на държавата. Те са едни изпълнители

иво: Абсурд. По скоро си изпълняват служебните задължения

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео