Бизнес
вторник, 21 август 2018 г.
A38138-W360H270P4X3

Първата в света плаваща електроцентрала заработи в Шотландия

22.10.2017 12:56 0
   

В Шотландия заработи първата в света плаваща вятърна електроцентрала. Енергията от нея вече постъпва в електрическата мрежа на страната.

Масивът Hywind Scotland се състои от пет турбини със сумарна мощност 30 мегавата, експлоатирани от компаниите Statoil и Masdar. Разположена на 25 км от брега в района на гр. Питърхед, централата може да обезпечи с енергия 20 000 домакинства.

Плаващите вятърни кули са високи по 253 метра, като почти една трета от тях, или 78 метра, са скрити по водата. Диаметърът на ротора е 154 метра. Структурата се поддържа от множество котви и тежки вериги.

Кулите са проектирани за монтиране в участъци с дълбочина до 800 метра. С тяхна помощ могат да се използват въздушните потоци, недостъпни за обикновените вятърни електростанции, разположени на сушата. Според специалистите, до 80% от вятърните ресурси на морето се падат на участъци с дълбочина над 60 метра./news359

Единбург/Шотландия


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео