Свят
петък, 17 август 2018 г.
procedurata-po-napuskane-na-es

ЕС няма да признае декларацията за независимостта на Каталония

28.10.2017 11:32 0
   

„Декларацията за независимостта, гласуването на която се проведе днес в парламента на Каталония, е в противоречие с принципите на правовата държава, испанската конституция и устава на Каталония, които са част от правната система на Европейския съюз. Никой в ЕС няма да признае декларацията. Сега повече от всякога е необходимо да се възстанови правото като основа за диалог и да се гарантират свободата и правата на всички граждани на Каталония, написа в своя „Туитър” акаунт председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Мнението му по-късно бе споделено и от германския му колега Зигмар Габриел, който добави, че „създаването на нови разделителни линии в Европа не отговаря на интересите на европейците”.

„В момент, когато европейските региони са обхванати от безредици и конфликти, Европа трябва да покаже единство и сила”, гласеше неговото изявление. Аналогични бяха позициите и на Великобритания, Италия, Русия и Мексико, които пък изтъкнаха, че не „одобряват едностранното обявяване за независимост”.

“Ние държим на мнението, че този дълбок конфликт, със сложен исторически произход, трябва да бъде разрешен със силата на аргументите, а не с аргументите на сила”, подчерта мексиканският министър на външните работи Луис Видегарай Касо. Държавният департамент на САЩ също изрази мнение, че „Каталуния е неразделна част от Испания и страната ще подкрепи конституционните мерки на испанското правителство за съхраняването на единна и силна държава”. Както и САЩ, така и Полша и международните организации НАТО и ООН подчертаха необходимостта от спазване и съобразяване с испанската конституция. На Балканите Каталония също не срещна подкрепа./news359

Мадрид/Испания

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео