Здраве
неделя, 19 август 2018 г.
Да победим негативните емоции и спомени помагат физическите упражнения

Да победим негативните емоции и спомени помагат физическите упражнения

05.11.2017 10:53 0
   

Оскърбителните думи могат да причинят не по-малка болка от физическите травми, твърдят британски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”.

Те са провели изследване, в хода на което участниците е трябвало да посочат кога през последните 5 г. са изпитвали силна физическа болка и кога са страдали от т.нар. социална болка, предизвикана от оскърбление, лъжа или чувство за изоставеност.

Анкетираните е трябвало още да сравнят болката, която са почувствали в резултат на емоционална криза, с тази, която изпитват в момента.

Резултатите показват, че спомените, предизвикани от болката заради неприятно събитие, остават в съзнанието значително по-дълго отколкото физическите болки.

Статия на американски и австралийски учени, публикувана в новия брой на списанието Psychological Science, се опитва да отговори на въпроса защо хората помнят нанесените им психологически травми толкова дълго.

По мнението на учените двата типа болки имат различни функции. Докато физическата болка “учи” човека да не повтаря действието, което може да нанесе вреда на здравето му, социалната му дава възможност по-добре да се ориентира във взаимоотношенията си с хората.

Последствията от преживяната емоционална травма са по-трайни и могат да станат причина за сериозни психични проблеми и дори за депресия. За да не се случи това, психолозите съветват да се научим да реагираме по-спокойно на оскърбленията и да се научим да си организираме т.нар. разтоварващи дни.

Специалистите съветват при критична емоционална ситуация да не се реагира веднага – дори няколко секунди пауза след получено оскърбление са достатъчни, за да се реагира по-адекватно спрямо този, който ни обижда. По този начин той/тя няма да могат да постигнат основното, към което се стремят – да ни извадят извън релси.

Още по-ефективен начин да овладеем емоциите си е да променим отношението си към тях, като се научим да отделяме външните обстоятелства от собствения ни вътрешен свят. Когато напрежението между хората  нараства, опитайте се да поемете въздух с пълни гърди, да преброите до десет и да изградите невидима, но осезаема стена между себе си и другия човек.
Да се “изпуска парата” помагат както психологическите тренинги, така и физическите упражнения.Психолозите често прилагат например т.нар. противоборство на “горещия и студения стол” – особено подходящ за скаралите се съпрузи или постоянни партньори. Единият сяда на стол, а другият в продължение на няколко минути му говори, след което местата се сменят. Този метод има за цел не само да се освободят емоциите, но и да се изясни истинската причина за напрежението в отношенията.

Да победим негативните емоции и спомени помагат и физическите упражнения – бягането, “боят” по боксова круша, вдигането на тежести/news359

Лондон/Великобритания


Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео