Здраве
неделя, 23 септември 2018 г.
tehniki_sredstva_barzo_premahvane_voda_uho

Как шума влияе на физическото и психическото ни здраве

30.11.2017 13:12 0
   

Времето, в което живеем, представлява комбинация от хипер динамика и бърз темп на високите технологии. Всичко това, малко или много, е свързано със създаване на шум. Вредата от шума пък вече е сигурна характеристика на модерния живот.

За съжаление, в повечето случаи в домовете ни, по време на работа, дори по време на отпуските ни, нежеланият шум влияе негативно върху качеството на нашия живот. Добре известно е, че силният шум може да нанесе дълготрайни вреди на здравето. Хората, които са изложени непрекъснато на високи шумови нива – например в дискотеки и на музикални концерти, може да страдат от загуба на слуха. Тя се дължи на увреждане на слуховата система следствие на звуци с висок интензитет.

Важно е да знаете, че и извън тези високи шумови нива, шумът може да вреди. Дори и когато е умерен – от порядъка на 85 децибела – какъвто е звукът на алармата на часовника. Увреждането може да се получи обаче само ако сме изложени дълго време на този умерен шум.

Интересно обаче какво се случва с шума с нисък интензитет? Подобни звуци се произвеждат от пътния трафик и домашните електроуреди. Те не застрашават слуха ни директно, но могат да засегнат физическото и психическото ни здраве. Защото неопределеният шум повишава налягането, причинява умора, намалява съня, повишава стреса, влияе негативно на храносмилането и пречи на концентрацията. При хората, които живеят в райони с високи шумови стойности, като летища, например, рискът от хипертония е по-голям в сравнение с онези, които живеят далече от летищата./news359

Париж/Франция

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео