Здраве
събота, 21 юли 2018 г.
Консумацията на домати спомагат функционирането на белите дробове

Консумацията на домати спомага функционирането на белите дробове

24.12.2017 11:49 0
   

Възрастните, които ядат по два и повече домата на ден, имат по-бавен темп на намаляване на естественото функциониране на белите дробове, като бившите пушачи имат най-голяма полза от подобен хранителен режим, съобщиха учени.

Учените установили, че процентът на спадане ефективността на белите дробове, която започва да се проявява след 30-годишнина при хората, е по-бавен при тези, които ядат повече домати и други плодове. Сред бившите пушачи връзката е “още по-учудващо”, предполагайки, че диетата им помага да се поправят щетите от тютюна, каза екипът.

Участниците в изследването са отговорили на въпросник и са били подложени на два типа теста за белодробна функция в началото, а след това отново 10 години по-късно. Единият тест измерва колко въздух човек може да издиша за секунда, а вторият колко може да вдиша за шест секунди.

При анализирането се взимат под внимание и други фактори като възраст, височина, тегло, пол, доходи и физическа активност, за да се направят изводи за взаимодействието между диета и състояние на белите дробове./news359

Москва/Русия

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео