Бизнес
петък, 17 август 2018 г.
E05CC2C1-5C0A-489D-8338-D069B93FDD8E

Китайски учени клонираха маймуни по технология, създала овцата Доли

29.01.2018 16:30 0
   

Китайски учени клонираха маймуни, използвайки същата технология, с която преди две десетилетия бе създадена овцата Доли.

Сега, за първи път са клонирани примати – най-близките еволюционни роднини на човека. Клонирането на хора вече изглежда само въпрос на време.

Жонг Джонг и Хуа Хуа са два идентични макака с дълги опашки. Родени са съответно преди осем и шест седмици, като са клонирани от неембрионална клетка.

Макаците са напълно идентични и ще бъдат използвани за изучване на генетични заболявания.

„Човекът е примат, така че за клонирането на примати, включително и на хора, техническата бариера вече е премахната”, коментира Майминг Пу от Китайската академия на науките.

„Премахнахме тази бариера, за да произвеждаме животински модели, които са полезни за медицината и за човешкото здраве. Нямаме намерение да прилагаме този метод за хора”, подчерта все пак Пу.

След клонирането на овцата Доли през 1996 г. учените по света клонираха повече от 20 други вида животни, включително крави, прасета и т.н., но досега не бяха клонирали примати, в който разред влизат и хората.

От Китайската академия на науките посочват, че в следващите месеци ще бъдат клонирани още макаци. Засега процесът е твърде неефективен, като за създаването на двете маймуни са били необходими 127 яйцеклетки./news359

Пекин/Китай

Ключови думи: , ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео