Здраве
сряда, 19 септември 2018 г.
iron

При кои групи хора е най-голям рискът от дефицит на желязо

23.02.2018 12:04 0
   

Желязото е жизненонеобходим микроелемент, който участва в транспортирането на кислорода до всички части на тялото. То влиза в състава на т. нар. хем-протеини като хемоглобина, миоглобина и цитохрома P450, които са необходими за нормалното протичане на обмяната на газовете в организма, изграждането на редица ключови ензими, трансфера на електрони и др. метаболитни процеси. Много жизненоважни за човека ензими, като каталазата, липоксигеназите и IRE-BP, съдържат желязо.

Рискът от появата на недостиг на желязо е най-голям при следните групи хора:

  • Жените с менструален цикъл – заради загубата на кръв при менструация, жените в детеродна възраст са изложени на постоянен риск от дефицит на желязото, като колкото по-голяма е кръвозагубата, толкова по-голям е рискът.
  • Хора с бъбречна недостатъчност – страдащите от това заболяване и особено хората на диализа са изложени на риск от желязнодефицитна анемия заради невъзможността на бъбреците да произведат достатъчно количество от хормона еритропоетин, който е необходим за производството на червени кръвни телца, а оттам и за задържането на желязото.
  • Бременни и кърмещи жени – развитието на зародиша изисква големи количества желязо, които се изсмукват от организма на майката, а кърмата също е изключително богата на желязо, идващо от майчиния организъм.
  • Кърмачетата и бебета до 3-годишна възраст.
  • Хората с ниски нива на витамин A – витамин А (ретинола и каротеноидите) участва активно в транспортирането на желязото от „складовете” му в тялото. Без необходимите количества витамин А тялото не може да регулира нормално нивата на желязото и се стига до дефицит.
  • Хората със стомашно-чревни разстройства – диарията, стомашната язва и другите видове стомашно-чревни разстройства могат да доведат до неадекватна абсорбция и усвояване на желязото./news359

Париж/Франция

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео