Здраве
понеделник, 16 юли 2018 г.
07c6ee697f701fc0c85643e3aea1642d972e603e

Учени: Дълголетието се крие в позитивното отношение и емоционална стабилност

22.03.2018 11:54 0
   

Изследователи от Северозападния университет (САЩ), разказаха за откритията, направени от тях, въз основа на наблюдения на група от хора, на възраст от 80 до 100 години.

Групата, която учените наблюдавали, включвала 74 души, които били запазили в преклонна възраст отлични интелектуални способности, без да има най-малки признаци на старческа деменция. Тестовете показали, че мозъкът на тези възрастни хора работи по-добре от тези на 50-годишните.

Според професора по когнитивна неврология Емили Рогалски, водещ автор на изследването, абсолютното мнозинство от участниците в проучването не се придържали към здравословен начин на живот. 71% от тях пушели, а  83% редовно консумирали алкохол. “Когато ги попитахме защо смятат, че са живели толкова дълго, някои неувяхващи стари дами предположиха, че “това е така, защото пием мартини всеки ден около 5 привечер”, разказва  Рогалски.

Никой от възрастните хора не спазвал специална диета, всички те били любители на кафе, а немалко от тях не си отказвали хамбургери и пържени картофи.

Никой от тях не спял по осем часа на ден, както препоръчват лекарите, нощният им сън бил много по-кратък. Освен това никой от тях не бил прекалено втален.  Анализът показва, че много ниският индекс на телесна маса на възраст над 80 години увеличава риска от смърт.

“Няма нищо лошо да сте слаби, когато сте млади, но в напреднала възраст в това няма нищо добро”, обяснява съавторът в изследването професор Клаудия Кавас,  цитирана от Тhe Guardian.

Това, което напълно е обединявало всички участници, е личностната им характеристика. Всички те не били изгубили вкуса и любопитството си към живота, отличавали се с позитивно отношение, емоционална стабилност, оптимистично гледна точка на всички житейски несгоди, били са много социално активни и са имали много приятели./news359

Париж/Франция

Ключови думи: ,

Още по темата:
Рекламирай тук
Коментари по темата
Петър: Оправия няма да има, филмът го гледаме от 1989 г.

Петрова: Г-н Ананниев е доказан професионалист. Със сигурност промени ще има към по добро, да не забравяме, че министър Владо Горанов ...

Ilian: Мисля, че това е правилния избор. Крайно време беше тази позиция да се поеме от човек, който професионалист е спец ...

новини от обществото изпратете вашата новина тук
news359
Затвори

Прочетох и съм съгласен с Общите условия


Затвори

Забравена парола? Натиснете тук за да използвате потребителското си име и парола за Facebook
за да влезете в системата на news359.bg
Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори

Всички полета са задължителни! Информацията, която предоставяте тук, не е публична и няма да бъде разкривана на трети лица.

Затвори
  Прикачи снимки     Прикачи видео